Varjoja paratiisissa (1986) [Blu-ray]

varjojaparatiisissa

VARJOJA PARATIISISSA
Suomi 1986

Ohjaus: Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Tuotanto: Mika Kaurismäki / Villealfa Filmproductions
Pääosissa: Matti Pellonpää, Kati Outinen, Esko Nikkari

1 tunti 14 minuuttia


Aki Kaurismäen
korkeatasoisen nk. työläistrilogian avausosa on lämminsydäminen pienen ihmisen elokuva, jossa Matti Pellonpää tekee kenties koko uransa parhaimman roolisuorituksen täydellisesti katsojan sympatiat puolelleen voittavana roskakuskina. Kati Outinen taasen tekee elokuvassa ensimmäistä kertaa yhteistyötä tulevan vakio-ohjaajansa kanssa, saaden suuren läpimurtonsa yli viisi vuotta debyyttiroolinsa jälkeen.

Kaurismäen elokuvassa köyhät ovat aitoja ja rehellisiä, paremmin toimeentulevat monta kertaa sydämettömiä, ylpeitä ja ainoastaan omaa etuaan tavoittelevia. Pellonpään Nikander elää pelkistettyä, jopa tyhjää elämää. Roskakuskin ura ei ole kaikkein ylpein, mutta ei työ miestä pahenna hänenkään tapauksessa. Nikanderin asunto ränsistyneessä kerrostalossa on hiljainen hänen omalta osaltaan, ainoat äänet tulevat naapureista, jotka jaksavatkin pitää meteliä.

varjojaparatiisissa1t varjojaparatiisissa2t

Nikander löytää kohtalontoverin Ilonasta (Outinen), valintamyymälän kassaneidistä, jonka elämä ei ole yhtään sen hohdokkaampaa kuin Nikanderinkaan. Nikanderilla on sentään varma työpaikka, toisin kuin Ilonalla. Kahden yksinäisen onnen tielle uhkaa tulla Ilonan pyrkimykset edetä työurallaan, jossa saavutettu menestys tekee hänetkin ylpeäksi, eikä ylpeän neidin sovi rakastaa roskakuskia.

Timo Salmisen erittäin kauniisti kuvaama elokuva luo karun, mutta kauniin kuvan 1980-luvun Helsingistä ja sen asukkaista. Erityisen onnellinen ei tunnu kukaan olevan, Nikanderin työtovereista yksi (Esko Nikkari) on sentään optimisti ja omaa toteutuskelpoisia unelmia. Toinen (Sakari Kuosmanen) taas on aviomies ja pienen lapsen isä, mutta viinaanmenevää sorttia.

Kuten Kaurismäen elokuvissa aina, Varjoja paratiisissa on kaikkea muuta kuin alleviivatun tunteileva ja sentimentaalinen elokuva, vaikka se pinnan alla onkin juuri sitä: satu, kahden eksyneen ja yksinäisen ihmisen rakkaustarina. Suomalaisia iskelmiä Kaurismäki käyttää elokuvan musiikkiraidalla paremmin kuin kukaan häntä ennen ja jälkeen, Timo Salminen puolestaan valaisee kuvansa kauniimmin ja oivaltammin kuin yksikään toinen värifilmin kuvaaja suomalaisessa elokuvassa. Kaurismäki ja Salminen loivat viimeistään Varjoilla paratiisissa itsestään kotimaisen elokuvan tunnistettavimman ja yhteensopivimman ohjaaja-kuvaaja-kaksikon.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Future Film
  Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, englanti, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1
  Kuva: 16:9 (1.85:1), mv
  Levyjä: 1

s

Myös DVD-julkaisu saatavilla.