Calamari Union (1985) [Blu-ray]

calamariunion

CALAMARI UNION
Suomi 1985

Ohjaus: Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Tuotanto: Aki Kaurismäki / Sputnik Oy
Pääosissa: Matti Pellonpää, Puntti Valtonen, Sakke Järvenpää

1 tunti 21 minuuttia


Calamari Unionissa on varmasti tavattoman hienoa symboliikkaa ja upea sanoma koko elokuvan ollessa vertauskuva todellisuutta, elämää ja vastuuta pakenevista miehistä. Silti se on ennen kaikkea viihdettä ohjaajalleen tyypillisellä absurdilla tavalla.

Vanhojen gangsterifilmien tapaan mustavalkoisena kuvattu elokuva kertoo seitsemästätoista Frank-nimisestä Helsingin Kalliossa asuvasta miehestä, jotka päättävät juosta kohti vapautta Eiran kaupunginosaan. Tehtävä ei ole niin helppo, sillä jo metrotunneliin päästyään he ovat vaikeuksissa ja yksi Frankeista on päässyt hengestään. Sen jälkeen miehet tuntuvat unohtavan suunnitelmansa ja viettäen aikaa näpistellen, varastellen ja tupakoiden. Tämän kaiken lomassa saattaa aina yksi Frankeista tippua joukosta pois, mereen tai ruoka-aikana kotiin vaimon luo.

calamariunion1t calamarinunion2t

Frankien seurana on myös yksi Pekka, liian usein Martin Scorsesen Taksikuskin nähnyt mies, joka selvästi toivoisi olevansa Travis Bickle – tai edes jenkki. Jos Truffaut'n Ampukaa pianistia (1960) oli kunnianosoitus sitä edeltäneille gangsterielokuville, on Calamari Union sitä taas Truffau'n filmille ja ylipäätään ranskalaiselle uuden aallon elokuvalle.

Hauska ja mustavalkoinen, niiltä osin siis malliesimerkki Aki Kaurismäen töistä.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Future Film
  Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, englanti, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1
  Kuva: 16:9 (1.85:1), mv
  Levyjä: 1

12

Myös DVD-julkaisu saatavilla.