Ariel (1988) [Blu-ray]

ariel

ARIEL
Suomi 1988

Ohjaus: Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Tuotanto: Aki Kaurismäki / Villealfa Filmproductions
Pääosissa: Turo Pajala, Susanna Haavisto, Matti Pellonpää

1 tunti 12 minuuttia


Aki Kaurismäen työläistrilogian keskimmäinen osa on ohjaajansa tuotannolle tyypillisesti kestoltaan hyvin lyhyt elokuva, joka etenee virheettömällä rytmillä tragediasta kohti lupaavaa uutta huomista.

Pohjoisessa asuva kaivostyöläinen Taisto (Turo Pajala) lähtee työpaikkansa menetettyä esimieheltään perimällä avoautolla kohti Helsinkiä. Elämä siellä ei ole juuri sen hienompaa tai helpompaa, sillä vaikka tekevälle löytyykin töitä, on niitä hyvin vähän. Satunnainen työpäivä satamassa ei anna mahdollisuuksia oman kodin hankkimiseen.

ariel1t ariel2t

Taisto tapaa parkkipirkkona, teurastamolla ja vartijana työskentelevän yksinhuoltajaäidin (Susanna Haavisto), jonka kanssa lyödään hynttyyt yhteen turhempia kyselemättä. Kahden tavallisen, vähään tyytyväisen ihmisen onnen esteeksi tulee yhteiskunta sen eri muodoissaan: sekä työnantajana tai vapaudenriistäjänä. Yhden pienen Taiston kohtalo ei pahemmin ketään kiinnosta.

Pajalan ja Haaviston lisäksi elokuvassa on suuri rooli myös Matti Pellonpäällä, jonka näyttelemään elinkautisvankiin Taisto tutustuu elokuvan edetessä. Pellonpäällä oli päärooli trilogian avausosassa, kaksi vuotta aikaisemmin valmistuneessa Varjoja paratiisissa -elokuvassa, jonka jälkeen Kaurismäki oli ehtinyt ohjata myös Hamletin liikemaailmassa, ennen Arieliin tarttumista.

Syystäkin yhtenä ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottajansa parhaimmista elokuvista pidettävä Ariel on hyvin yksinkertainen, mutta kiinnostavasti kerrottu tarina tavallisista suomalaisista ihmisistä. Tietysti asioita on kärjistetty, mutta kyllä tätäkin tragikoomisempia ja surullisempia kohtaloita varmasti löytyy elävästäkin elämästä. Rauli Badding Somerjoen ja Olavi Virran lauluja Kaurismäki käyttää kuin ne olisivat hänen elokuvaansa tehtyjä. Kaurismäki on kenties paras siinä hommassa.

Yhdessä luottokuvaajansa Timo Salmisen kanssa Kaurismäki on onnistunut Arielissa tekemään jotakin sellaista, mihin hyvin harvoissa 1980-luvun suomalaisissa elokuvissa törmäsi: kääntämään ympäristön rumuuden komeudeksi. Siitä pitää tietysti osaltaan huolen jo Salmisen verrattomat lahjat kuvaajana, mutta myöskin kyky löytää kuvauksellisia lokaatioita aikana, jolloin arkisessa Helsingissä (tai koko Suomessa) ei juuri ollut mitään näkemisen arvoista.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Future Film
  Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, englanti, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1
  Kuva: 16:9 (1.85:1)
  Levyjä: 1

12

Myös DVD-julkaisu saatavilla.