Tauno Tukevan sota (2010, TV-minisarja)

taunotukevansota

TAUNO TUKEVAN SOTA
Suomi 2010

Ohjaus: Heidi Köngäs
Käsikirjoitus: Laila Hirvisaari, Eve Hietamies
Tuotanto: Anneli Pallas / YLE
Pääosissa: Jaakko Saariluoma, Eero Ritala

2 tuntia 25 minuuttia


Varmastikin kotimaiseksi televisioelokuvaksi tavallista suuremmalla budjetilla tuotettu Tauno Tukevan sota on yksi niistä suomalaisista sota-aiheisista teoksista, joka kärsii Tuntematon sotilas -syndroomasta pahemman kerran. Tarinan pääosassa on karjalalainen Tauno Tukeva (Jaakko Saariluoma), hyvin samanlainen hahmo Rokan kanssa, joka on ollut viidettä vuotta sodassa vaimonsa ja kahden lapsensa eläessä kotipuolessa yhdessä Taunon äidin (Kristiina Elstelä) kanssa.

Asemasotavaiheessa 1944 Tauno saa pyynnöstään mennä ruoanlaitosta vastaavien ryhmään, jossa sotaansa sotii myös Taunon vanha kaveri Jaakko (Eero Ritala). Eläin- ja ihmisrakas Tauno joutuu sodan loppuvaiheissa kohtaamaan kaikkein suurimmat tragediansa sekä sota- että kotirintamalla.

Taunon tarinan ohella seurataan suurissa määrin myös tämän lasten, vaimon, siskon ja äidin elämää, joka ei osoittaudu hyväksi ideaksi. Lapsinäyttelijät eivät ole luontevia, mutta toisaalta, eipä heille mitään erikoista ole kirjoitettukaan. Kuten ei myöskään Jaakko Saariluomalle ja Eero Ritalalle, kahdelle MTV3:n Putous-viihdeohjelmasta tutulle koomikolle, joista erityisesti Saariluoman kohdalla tämän komediatausta tuntuu häiritsevän jatkuvasti, vaikka hän hyvää työtä draamaroolissaan tekeekin. Putouksesta tuttu on myös Jussi Vatanen, jolla on pieni sivurooli vatsavaivoista kärsivänä sotilaana.

Kolmeen osaan jaettu TV-elokuva (tai minisarja, miten vain) on kuvattu televisiokerronnan estetiikkaa käyttäen, joka ei tänä päivänä ole enää niinkään tarpeen, sillä ovathan yli neljäkymmentuumaiset kuvaruudutkin jo hyvinkin kykeneviä näyttämään muitakin kuin vain lähikuvia ja puolikuvia.

tahti2tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia / YLE
  Tekstitys: Ei tekstitystä
  Ääni: Dolby Digital 2.0
  Kuva: 16:9
  Levyjä: 1

7