Ella ja kaverit 2 – Paterock (2013) [Blu-ray]

ellajakaverit2

ELLA JA KAVERIT 2 – PATEROCK
Suomi 2013

Ohjaus: Marko Mäkilaakso
Käsikirjoitus: Timo Parvela
Tuotanto: Juha Wuolijoki / Snapper Films
Pääosissa: Eero Milonoff, Armi Toivanen, Malla Malmivaara

1 tunti 29 minuuttia


Jokainen varmasti muistaa, miten paljon lapsena piti siitä, kun vanhemmat saarnasivat jostakin. Timo Parvelan kirjoihin perustuvan Ella ja kaverit -lastenelokuvasarjan toinen osa on sekin kovasti saarnaamisen kannalla, mutta vaikka tarkoitus on hyvä, ei soo soo, ei saa -tyylisestä sormenheiluttelusta voi nauttia ainakaan aikuiskatsoja, tuskin lapsikaan.

Parvelan itsensä käsikirjoittama elokuva kertoo niistä samoista lapsista kuin Taneli Mustosen ohjaama ensimmäinenkin osa vuotta aikaisemmin. Ala-astelainen Ella ja hänen luokkakaverinsa joutuvat tällä kertaa julkisuuden pyöritykseen – tai pikemminkin haluavat sinne, ainakin Pate, joka on päättänyt tulla kuuluisaksi rock-tähdeksi, vaikkei osaakaan laulaa. Tosin sehän ei ole enää pitkään aikaan ollut vaatimuksena levytyssopimuksen saamiseksi, eikä ns. julkisuudenhenkilöksi tulemiseen vaadita enää saavutuksia. Onneksi Parvela ja kumppanit yrittävät kertoa lapsille, että vaikka tällaisia lahjattomia turhia julkkiksia löytyy yllin kyllin, ei kaikista tule edes sitä – ja parempi olisi muutenkin haluta jotakin muuta kuin julkisuutta. Ikävä kyllä elokuva kertoo siitä saarnaavasti ja tylsästi.

Lasten touhujen vastapainoksi aikuiskatsojille on tarjolla lasten vanhempien välisiä yhteenottoja ja kommelluksia. Hyvää työtä opettajan värikkäässä roolissa tekevän Eero Milonoffin kilpakumppanina on milloin rehtoria näyttelevä Armi Toivanen, milloin taas opettajan oma vaimo, jota Iina Kuustonen esittää. Mukana ovat myös Malla Malmivaara lööppejä pakoon lähtevänä laulajatähtösenä ja Pirkka-Pekka Petelius levy-yhtiön johtajana. Elokuvan hauskin kohtaus onkin  se, jossa näemme lasten käsityksen levy-yhtiöstä.

Elokuvassa on yhdistelty eri aikakausia, joka on viehättävää katseltavaa. Älypuhelimen räpläämisen sijaan opettajat viettävät työpäivänsä vanhassa kyläkoulussa, jossa on vielä käytössä kirjoituskoneet, vaikka nykypäivässä liikutaankin. Musiikkimaailmaan sijoittuvat jaksot sen sijaan muistuttavat lavastuksensa osalta siitä, että elokuvan budjetti on ollut varsin pieni.

Auringonvaloa (tai ”auringonvaloa”) on käytetty melkein jokaisessa kuvassa, ja kameratyöskentely itsessään on kaikkea muuta kuin staattista. Elokuvan ilme ja rytmi muistuttavat nykypäivän televisiosarjoja.


LISÄMATERIAALI

Parikymmenminuuttinen making of -dokumentti.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Snapper Films
  Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, englanti, ruotsi
  Ääni: PCM 5.1, Dolby Digital 2.0
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

s

vilijabillSnapper Films julkaisee samana päivänä Ella ja kaverit 2 -elokuvan DVD:n ja BD:n kanssa suomeksi dubatun ranskalaisen koko perheen elokuvan Vili & Bill.