Vihreä leski (1968)

vihrealeski

VIHREÄ LESKI
Suomi 1968

Ohjaus: Jaakko Pakkasvirta
Käsikirjoitus: Jaakko Pakkasvirta
Tuotanto: Risto Jarva / Filminor Oy
Pääosissa: Eija Pokkinen, Risto Aaltonen, Matti Siitonen

1 tunti 13 minuuttiaEija Pokkinen
näytteli filmiurallaan seitsemässä elokuvassa, joista ensimmäinen oli Risto Jarvan ja Jaakko Pakkasvirran yhdessä ohjaama Yö vai päivä (1962). Sitä seurasi päärooli Pakkasvirran soolo-ohjauksessa Vihreä leski (1968) sekä kansainvälisiä projekteja, mm. Sydney Pollackin Rautaiset sankarit (1969).

Vihreä leski on ajalleen tyypillinen kertomus. Pokkinen näyttelee kolmea lastaan hoitavaa kotivaimoa, jonka aviomies (Risto Aaltonen) on kauppamatkustaja, eikä erityisen uskollista tyyppiä. Yksitoikkoiseen, pelkästään pienten lastensa ympärillä pyörivään elämäänsä kyllästynyt Helinä tapaa parturissa muutamia muita kotirouvia (mm. Heidi Krohn), joiden kanssa hän päätyy viettämään iltaa. Alkaa suhde vieraaseen mieheen, jota ei kestä Helinän avioliitto eikä mielenterveys.

73-minuuttiseksikin Vihreä leski on harvinaisen tylsä ja pitkäpiimäinen elokuva, jonka henkilöhahmot jäävät etäisiksi ja koko filmistä puuttuu tunnemaailma. Turhana lisukkeena on vielä Fredin näyttelemä tutkija, jonka uuden työn aiheena ovat kotirouvat, joita hän haastattelee radiolähettimien välityksellä. Sen enempää tutkijan kuin Helinänkään elämä ei jaksa kiinnostaa, heistä on mahdotonta välittää ja vaikea heitä on myöskin vihata, kun ei ole kumpaankaan mitään aihetta. Tämä elokuva ja sen käsikirjoitus on täytynyt syntyä suuressa kiireessä, ei siihen ole muuta selitystä, kun tietää Pakkasvirran myöhemmät ohjaustyöt ja niiden korkean tason.


LISÄMATERIAALI

Lisämateriaalia ei ole.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Finnkino / MTV
  Tekstitys: -
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3, mv
  Levyjä: 1

12