Palkkasoturi (1997)

palkkasoturi

PALKKASOTURI
Suomi 1997

Ohjaus: Anssi Mänttäri
Käsikirjoitus: Anssi Mänttäri
Tuotanto: Olli Vesala / Reppufilmi Oy
Pääosissa: Ilkka Heiskanen, Martti Suosalo, Kari Heiskanen

1 tunti 15 minuuttia


Kaljaa kuluu, tupakka palaa ja kaikkia vituttaa Anssi Mänttärin 17. elokuvassa, Palkkasoturissa (1997), joka kertoo yhden helsinkiläisen kapakan kanta-asiakkaiden elämästä tai pikemminkin sen puutteesta. Kapakassa tupakansavussa väljähtynyttä kaljaansa päivästä toiseen litkivät nuoret ja vanhat, miehet ja naiset, puhuvat paskaa minkä ehtivät – parantaen maailmaa juuri niin paljon kuin sitä pöydän ja wc:n välisellä matkalla voi.

Muutaman tositarinan inspiroima elokuva on kokonaan rakennettu roolihahmojen jutustelujen ympärille. Varsinaista juonta ei ole, ja ainoastaan Ilkka Heiskasen hahmo kokee jonkinlaisen muutoksen filmin aikana. Tosin siitäkään ei juuri ota selvää, miksi ja miten. Paljon puhutaan, hyvin vähän sanotaan, aivan kuten kapakoissa yleensäkin.

palkkasoturi1t palkkasoturi2t

Kaukana totuudesta Palkkasoturin hahmot ja sen kuvaama elämäntapa tuskin ovat. Edelleen riittää varmasti niitä, jotka töiden sijaan tai niiden jälkeen viettävät elämänsä tuopin pohjaa tuijottaen ja pohdiskellen elämän suuria kysymyksiä, joihin eivät jaksa lähteä etsimään vastauksia. Passiivisista ihmisistä syntyy passiivinen elokuva, joka tylsistyttää katsojan.

1,5 miljoonalla markalla ja mustavalkoisena eli hyvin pienin resurssein kuvatun elokuvan parasta antia on Tommi Rinne, joka tuo vanhan hyvän ajan suomifilmin tuulahduksen, joskin mollisointuisessa roolissa nuorelle Rinteelle ominaisten hauskojen roolien sijaan. Enää ei ole Rinteen roolihahmo sellainen jehu, joka ei tippakaan kehu, vaan elämäänsä ja eritoten vaimoonsa kyllästynyt vanha herrasmies. Palkkasoturi jäi Rinteen viitisenkymmentä elokuvaa kattaneen uran viimeiseksi. Ensimmäinen oli Toivo Särkän Nuoruus sumussa (1946), jonka kaltaisiin tunnelmiin ura myös päättyi.

Syöpäsairasta miestä lupaavasti näyttelevä Martti Suosalo sai roolistaan Jussin.


LISÄMATERIAALI

5 minuutin verran muisteluita Palkkasoturin teosta, 25-minuuttinen Romana-lyhytelokuva (1996) sekä Mänttärin muiden elokuvien trailereita.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia
  Tekstitys: Englanti
  Ääni: Dolby Digital 2.0
  Kuva: 16:9, mv
  Levyjä: 1

7