Laulu (2014)

lauludvd

LAULU
Suomi 2014

Ohjaus: Selma Vilhunen
Käsikirjoitus: Selma Vilhunen
Tuotanto: Elli Toivoniemi / Tuffi Films
Esiintyjät: Jussi Huovinen, Hanneriina Moisseinen, kantele ja piippu

1 tunti 19 minuuttia

Selma Vilhusen Laululla on harvinaisen merkittävä kulttuurihistoriallinen aihe. Dokumenttifilmi kertoo viimeisestä ”vanhan koulukunnan” suomalaisesta runonlaulajasta, Jussi Huovisesta, joka on saanut oppinsa omilta vanhemmiltaan.

Karjalassa syntyneestä runonlaulannasta ovat olleet vuosisatojen saatteessa kiinnostuneita monet suomalaisen taiteen ja kulttuurin merkkihenkilöt Jean Sibeliuksesta lähtien, joka kertonee omaa kieltään siitä, minkälainen merkitys runonlaulannalla on ollut suomalaiselle taiteelle ja sitä myöten myöskin suomalaiselle identiteetille.

Tokikaan runonlaulanta ei ole nykynuorison mieleen, tuskin siitä nauttii kovinkaan suuri ryhmä ylipäätään – onhan Huovinenkin sentään taiteenlajinsa viimeinen edustaja. Vanhan ukon laulelua tuskin tulisi lähdettyä katsomaan ja kuuntelemaan konserttisaliin, mutta samaa tarjoava dokumenttielokuva on eri asia; se on tehty hyvin helposti lähestyttäväksi.

Runonlaulannan historiaa ei käydä orjallisesti läpi, vaan pikemminkin se jätetään liiankin vähäiselle huomiolle. Tietoiskun sijaan Laulu on kuvaus muutamasta ihmisestä suomalaisen kulttuurin  katoavan osa-alueen äärellä. Kahta eri sukupolven ja sukupuolen edustajaa yhdistää sama mielenkiinnon kohde. Miksi Huovinen on runonlaulannasta kiinnostunut, se tulee selväksi, mutta kuvataiteilija Hanneriikka Moisseisen kohdalla vastausta ei saada.

89-vuotias Huovinen asuu hirsimökissään yksin – vaimo on kuollut vuosi sitten ja nyt hän on koko kotikylänsä ainoa asukas. Kehitys näkyy hyvin hänen kotikylänsä kohdalla; vanhat elämäntavat ja elinkeinot ovat väistyneet uusien tieltä, pakosta ja halustakin. Huovinen keittää edelleen kahvinsa pannussa, mutta sähköliedellä. Hän on sopeutunut ja pysynyt kehityksessä mukana, aivan kuten ovat runolaulutkin, joiden vaikutus on helppo huomata esimerkiksi Peltoniemen Hintriikan surumarssin kaltaisissa lauluissa. Muoto on muuttunut, mutta sisältö pysynyt samankaltaisena.

Vuodesta 2010 alkava dokumentti seuraa aluksi Moisseisen käyntejä Huovisen luona oppimassa runonlaulannan tekniikkaa ja itse lauluja. Kahteen osaan jaetun elokuvan jälkimmäinen puolisko keskittyy ensisijaisesti Moisseiseen ja paljon muuhunkin kuin siihen, mistä tässä elokuvassa piti mm. julisteen perusteella olla kyse. Tosin on Moisseisenkin tarina kiinnostava, mutta fokuksen vaihtuminen kesken dokumentin on melko erikoista katseltavaa.

Varsinkin elokuvan ensimmäisessä osassa nähdään paljon luontokuvia siitä maasta, missä nämä laulut ovat syntyneet ja eläneet ja minkä kehityksen myötä ne ovat unholaan vaipuneet.

Ensimmäinen, ensisijaisesti runonlaulantaan ja Huoviseen keskittyvä puolisko on elokuvan selkeästi vahvin osa, jossa siinäkin jää paljon kysymyksiä ilman vastauksia sinänsä miellyttävän tunnelmoinnin viedessä aikaa. Elokuvan suurin heikkous onkin se, ettei se juurikaan kysy  kysymyksiä ja vielä vähemmän tarjoaa niihin vastauksia. Koska tämä näkyy lopputuloksessa niin ilmiselvästi, on sen täytynyt olla Vilhusen tavoitekin; kertoa parista ihmisestä tunnelman ja tunteikkaiden hetkien kautta sen sijaan, että tarinalla olisi alku, keskikohta ja loppu. Jos tämä on todella ollut hänen tavoitteensa, on hän siinä onnistunut hyvin tehdessään sydäntälämmittävän filmin.

Laulun suurimpana ansiona on mainittava Huovisen kaltaisen kansallistaiteen tekijän ja esittäjän esitteleminen laajemmalle yleisölle kuin myöskin vuosisatoja vanhan, mutta nyt katoamisuhan alla olevan runonlaulannan tallettaminen sen kenties viimeisen osaajan tulkitsemana. Vastaavaa aihetta ei ole taidettu suomalaisessa elokuvassa käsitellä sitten 1920-luvun, jolloin valmistui dramatisoitu dokumentti Häidenvietto Karjalan runomailla. Sen tarina saa nyt, yli 90 vuotta myöhemmin, jatkoa Vilhusen Laulun muodossa.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Poistettuja kohtauksia sekä vihkonen, jossa on lisätietoa aiheesta sekä elokuvassa kuultavien laulujen sanoja suomeksi ja englanniksi.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Black Lion Pictures / VLMedia
  Tekstitys: Suomi, englanti, ruotsi
  Ääni: Dolby Digital 2.0
  Kuva: 16:9
  Levyjä: 1

s

dvd