Kaikki rakastavat (1935)

kaikkirakastavat

KAIKKI RAKASTAVAT
Suomi 1935

Ohjaus: Valentin Vaala
Käsikirjoitus: Valentin Vaala, Topo Leistelä, Jussi Routa
Tuotanto: Matti Schreck / Suomi-Filmi Oy
Pääosissa: Ansa Ikonen, Tauno Palo

1 tunti 16 minuuttia


Valentin Vaalan ensimmäinen ohjaustyö Suomi-Filmille oli suuri yleisömenestys, joka saattoi Ansa Ikosen ja Tauno Palon yhteen luoden suomalaisen elokuvan historian suurimman tähtiparin. Palon näyttelemään insinööriin ihastuneen Sirkan rooli oli Ikoselle ensimmäinen pääosa, kun taas Palo oli jo rutioituneempi.

Kaikki rakastavat -elokuvassa on kaksi ihmettä. Ensimmäinen, vähäpätöisempi on se, kuinka niin huonosta materiaalista on saatu aikaiseksi näinkin toimiva filmi. Jussi Roudan (oik. Erkki Pakkala) ”filminovelliin” perustuvan elokuvan kuvauskäsikirjoitus on ohjaaja Vaalan ja Topo Leistelän käsialaa. Se on monella tavalla toistoa saman tuotantoyhtiön edellisvuoden suurmenestyksestä, Siltalan pehtoorista, jopa näyttelijöitä ja näiden esittämiä roolityyppejä myöten. Mainitaanpa kyseinen menestyselokuva myös elokuvan repliikeissäkin; idea sinänsä on melko hauska.

Juonta tässä elokuvassa ei ole nimeksikään, on vain nuoria ja vähän vanhempia rakastavaisia, jotka kärsivät lemmentuskistaan ja väärinkäsitykset synnyttävät uusia väärinkäsityksiä.

kaikkirakastavat1t kaikkirakastavat2t

Vaalan ensimmäinen suurempi produktio – joskaan ei siis millään tavoin kallis elokuva. Kuvakompositiot ovat upeita ja kuvakerronta sujuu paremmin kuin yhdelläkään suomalaisella ohjaajalla siihen mennessä (ja kuin monella hänen jälkeensäkään); leikkaukset ovat vaivattomia.

Toinen ihme on se, miten äärettömän viehättävä ja kaunis Ansa Ikonen oli. Vaala sen ymmärsi ja valitsi 21-vuotiaan tytön näyttelemään ensimmäisen vähänkään suuremman roolinsa. Siihen mennessä hänellä oli ollut avustajatason tehtäviä muutamissa filmeissä, ja kesätöitäkin hän oli saanut vain klaffina. Minkälainen näkökyvytön ihminen ei hänen ulkonäköään ja lahjojaan havainnut, vastaus siihen on yksinkertainen: tuotantopäällikkö Risto Orko. Jo Ikosen ensimmäinen varsinainen roolisuorituskin oli erinomainen, samaa ei voi sanoa joistakin hänen kanssanäyttelijöistään.

kaikkirakastavat3t valentinvaala2t

Kaikki rakastavat -elokuvan merkitys Ansa & Tauno -parin luojana on huomattavasti merkittävämpi kuin elokuvan taso, vaikka se onkin jälleen yksi erinomainen esimerkki Vaalan kyvyistä elokuvaohjaajana. Ikää ohjaajalla oli 25 vuotta.

Erikseen on mainittava, miten erinomainen kuvanlaatu elokuvan DVD-julkaisussa on. Äänikin on pääosin moitteettomassa kunnossa, vaikka muutamia yhtäkkiä hiljeneviä hetkiä on, jotka taitavat olla jo negatiivissakin.


LISÄMATERIAALI

Kamerat pyörivät -lyhytdokumentti (1935) Vaalasta Kaikki rakastavat -elokuvaa filmaamassa ja Risto Orkosta VMV 6:n filmauksissa. Lisäksi mukana Vaalan Kun isä tahtoo... -elokuvan traileri (1935), itse filmi on jo aikaisemmin julkaistu DVD:llä.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: KAVA / Finnkino
  Tekstitys: Englanti, ruotsi
  Ääni: Dolby Digital Mono
  Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
  Levyjä: 1

s