Leijonasydän (2013) [Blu-ray]

leijonasydan

LEIJONASYDÄN
Suomi / Ruotsi 2013

Ohjaus: Dome Karukoski
Käsikirjoitus: Aleksi Bardy
Tuotanto: Aleksi Bardy / Helsinki-filmi
Pääosissa: Peter Franzén, Laura Birn, Jasper Pääkkönen

1 tunti 39 minuuttia


Viidennellä elokuvallaan tähänastisen uransa korkeimman tason saavuttanut Dome Karukoski ja käsikirjoittaja-tuottaja Aleksi Bardy kertovat Leijonasydämessä tarinan keski-ikäisestä uusnatsista, joka joutuu miettimään arvojaan uudelleen rakastuttuaan varsinaiseen elovenatyttöön (Laura Birn), jonka poika (Yusufa Sidibeh) on tummaihoinen pakolaismiehen (Jani Toivola) lapsi.

Tepolle (erinomainen Peter Franzén) omien asenteiden muuttaminen vaikuttaa olevan hyvinkin helppoa, mutta samaa ei voi sanoa velipuolesta (Jasper Pääkkönen) ja muista uusnatsijengin jäsenistä, joita kaikkia yhdistää sama toimintatapa: kun järki ei enää riitä, käytetään fyysistä voimaa. Täysin vailla todellisuuspohjaa näiden kaljupäiden argumentit eivät ole, mutta pahemman kerran kärjistettyjä, eikä heidän tapansa käsitellä asioita ole mitään muuta kuin heidän ylistämänsä isänmaan tapojen vastaista.

Nykypäivänä on äärioikeistolaisuus alkanut jälleen hitaasti nousta takaisin suosioon, tosin muukalaisvastaisuus ei ole koskaan poissa suosiosta ollutkaan, se vain oli harvemmin esillä. Näin ollen Leijonasydämen teemat ja viesti ovat yhä edelleen ajankohtaisia. Jos ihmiset pitäisivät ensisijaisesti huolen vain omista asioistaan, olisi Suomi parempi paikka elää.

Leijonasydämessä rasismia ja uusnatsismia käsitellään hyvin yksinkertaisesti, mutta toimivasti. Sen sijaan, että pääosassa olisi mainittu uusnatsien jengi, on päähenkilönä näistä se ainoa henkilö, jolla on sydäntä. Niin kuin sen sisältökin, on Leijonasydämen toteutuskin yksinkertaista; kaunistelematonta, mutta laadukasta. Filmin alkupuolella on käytetty montaasijaksoja erinomaisen hyvin tuloksin; ne pitävät vauhtia yllä ja kertovat lyhyessä ajassa sellaisia draaman kannalta tärkeitä asioita, joiden kuvaaminen elokuvan muun rytmin mukaisesti tuottaisi todennäköisesti vain suvantokohtia. Siitä huolimatta montaasijaksoja tuntuu näkevän kotimaisissa filmeissä hyvin harvoin.

Australialaisen uusnatsielokuvan Romper Stoperin (1992) mieleen tuova, mutta aivan omat ansionsa omaava Leijonasydän onnistuu tuomaan kotimaiseen elokuvaan jotakin uutta. Uusnatsithan eivät aikaisemmin ole olleet suomalaisen elokuvan päähenkilöitä – ei ainakaan sellaisen elokuvan, jonka joku muistaisi.


LISÄMATERIAALI

Karukosken ja Bardyn kommenttiraita, poistetut kohtaukset ohjaajan kommentein, Rayn mainos, kolme lyhyttä making of -dokumenttia sekä traileri ja teaseri.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Scanbox Vision
  Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, englanti, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

16