Näkemiin, hyvästi (1986)

nakemiinhyvasti

NÄKEMIIN, HYVÄSTI
Suomi 1986

Ohjaus: Anssi Mänttäri
Käsikirjoitus: Anssi Mänttäri
Tuotanto: Anssi Mänttäri, Petra Tarjanne / Reppufilmi
Pääosissa: Aino Seppo, Juuso Hirvikangas, Lasse Pöysti

1 tunti 35 minuuttia


Näkemiin, hyvästi -elokuvan DVD-julkaisusta löytyvässä lyhytdokumentissa Anssi Mänttäri kertoo filmin olleen yksi niistä hänen töistään, joka oli pitkälti käsikirjoitettua. Ne Mänttärin filmit, joissa käsikirjoitus on ollut vähäinen tai suorastaan olematon, on kyllä helppo tunnistaa. Niin myös tämä filmi on helppo tunnistaa sellaiseksi, jossa käsikirjoitus on ollut. Mitään erikoista elokuva ei näytä tai sano, mutta eipä siihen kai ole pyritykään.

Mänttärin ohjaama, tuottama ja kirjoittama filmi seuraa Aino Sepon näyttelemää nuorta, pienen tytön yksinhuoltajaäitiä Tuulaa, joka on vastikään eronnut viinaanmenevästä miehestään Jormasta (Juuso Hirvikangas). Kun yksinhuoltajan arki on jossain määrin asettumassa uomilleen, Tuula tutustuu lääkäri-isänsä (Lasse Pöysti) nuorempaan kollegaan (komeaääninen Mikko Hänninen) ja käy tämän kanssa muutamilla treffeillä. Niin vain yhdeksi treffipaikaksi sattuu samainen ravintola, jossa Jormakin on ja näin mustasukkaisuusdraama saa alkunsa. Jormaa alkaa vanha suola janottaa, Tuula ei tiedä kummasta suolasta pitää vai pitääkö kummastakaan, eikä uusi sulhasehdokas puolestaan tunnu sietävän sen enempää Tuulan entistä miestä kuin lastakaan.

nakemiin nakemiin

Hyvin arkipäiväisessä, uskottavassa, tarinassa seurataan saman perheenjäsenten elämiä niiden eri vaiheissa. Siinä missä Tuula on eronnut ja ehkä lyömässä uudelleen hynttyyt yhteen entisen miehensä kanssa, on hänen nuorempi siskonsa muuttamassa pois kotoa ja vanhemmat taasen ottamassa välimatkaa toisiinsa. Pöystin näyttelemään isäukkoon on joko iskenyt elämän ehtoopuolen kriisi, masennus tai hän on yksinkertaisesti vain vuosikaudet sinnitellyt onnettomassa avioliitossa lastensa tähden.

Elokuvan päähenkilönä on vahva, hieman wuolijokimainen nuori nainen, joka nyt ei kuitenkaan ole feministi kuten nuo Niskavuoren naiset. Jo parissa Kaurismäen veljesten filmeissä ja muutamissa muissakin elokuvissa ennen tätä näytellyt Aino Seppo on roolissaan hyvä, kuten on tietysti myöskin jo 1980-luvulla elävänä legendana tunnettu Lasse Pöysti. Pöystin vaimoa näyttelee Elina Pohjanpää, jolta tämän aviomies kyselee eräälle potilaalle syöpädiagnoosin annettuaan, miten vaimonsa suhtautuisi siihen, jos hän sairastuisi syöpään. Ironista, sillä Pohjanpäähän kuoli syöpään kymmenen vuotta myöhemmin.

nakemiin nakemiin

Sepon, Pöystin ja Pohjanpään rinnalla Juuso Hirvikangas on hyvin kehno amatööri. Amatööri hän kyllä olikin, sillä hänen varsinainen osaamisensa alue oli kameran toisella puolella, jossa ei tarvitse replikoida luontevasti saati muistaa repliikkejään.

Näkemiin, hyvästi on tasalaatuinen draama, juuri siitäkin syystä hieman mitäänsanomaton. Mänttäri ei aina ole parhaimmillaan silloin, kun hän tekee valtavirtaan kuuluvia, vähemmän persoonallisia filmejä. Tämän elokuvan lisäksi kannattaa katsoa Mänttärin vastaavia teemoja käsittelevät teokset Anni tahtoo äidin (1989) ja Muuttolinnun aika (1991), jotka ovat paljon onnistuneempia filmejä.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Elokuvan tekijät muistelevat (5 min) ja Mänttärin elokuvien trailereita.

DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VL-Musiikki
  Tekstitys: Suomi, englanti
  Ääni: Mono
  Kuva: 4:3, väri
  Levyjä: 1

s