Jon (1983)

jon

JON
Suomi 1983

Ohjaus: Jaakko Pyhälä
Käsikirjoitus: Jaakko Pyhälä, Heikki Vuento
Tuotanto: Jaakko Pyhälä / Tambur Oy
Pääosissa: Kari Väänänen, Vesa-Matti Loiri

1 tunti 57 minuuttia


Jaakko Pyhälän esikoiselokuva kertoo Kari Väänäsen näyttelemästä Jonista, vastenmielisestä öykkäristä ja pelkurista, joka hakattuaan tyttöystävänsä (Sanna Fransman) pakenee virkavaltaa kalatehtaalle Norjaan. Siellä hän tutustuu samassa firmassa työskentelevään Öljyseen (Vesa-Matti Loiri) sekä muutamiin muihinkin seudun suomalaisiin ja paikallisiinkin. Elokuvan sielu ja sydän on kuitenkin Öljynen, hieman reppana mies vailla kotia ja perhettä, joka hankkii elantonsa kalatehtaan hanttihommissa, vaikka lahjakkuutta riittäisi paljon enempäänkin. Ne ainoat hetket, jolloin Jonissa on reiluutta, ovat hänen yrityksensä puolustaa heikompaa Öljystä tämän kiusaajilta. Riehuminen ja väkivaltaisuus eivät Jonista kuitenkaan lähde Norjassakaan.

Millä tavoin Jonin käytöstä pitäisi ymmärtää ja häntä ehkä sääliä, se jää hyvin epäselväksi, mutta ehkä tällaisia tunteita olisi kuitenkin pitänyt herätä, kun hänet on filmin päähenkilöksi laitettu. Jos Jonin on tarkoitus olla sukua Nuoren kapinallisen Jim Starkille, on toteutuksessa kyllä epäonnistuttu pahemman kerran. Toisin kuin Stark, Jon ei ole hyvä ihminen.

jon jon2

Hulttion osa oli Väänäselle ensimmäinen suuri filmirooli, jonka kaltaisia rooleja hän on siitä lähtien tehnyt melkeinpä jokaisessa elokuvassaan. Väänäsen tavoin myös Loiri palkittiin roolisuorituksestaan Jussilla, tosin Loirin tapauksessa palkinto tuli myös Uuno Turhapuron muisti palailee pätkittäin -elokuvasta. Hauskahan Öljynenkin on, mutta huomattavasti tragikoomisempi ja surullisempi tapaus kuin Turhapuro. Kyseessä saattaa hyvinkin olla Loirin paras draamarooli.

Jussinsa sai myös kuvaaja Pertti Mutanen, joka sai kuvata Pyhälän esikoiselokuvan niin väreissä kuin laajakuvanakin. Monessa kuvassa värisävyt ovat hieman pielessä, joka varmasti johtunee DVD-julkaisun lähdemateriaalista. Esikoisfilmillään Pyhälä todisti olevansa ehdottomasti lahjakas elokuvaohjaaja, niin visuaaliselta näkemykseltään, tarinankerronnaltaan kuin näyttelijäohjaukseltaankin. Elokuvan onnistunut, huomaamaton leikkaus on sekin Pyhälän käsialaa.

Norjan kylmä ja tuulinen satamakaupunki on karusti, mutta kauniisti kuvattu. Se on harvinaisen otollinen miljöö tälle tarinalle, ja tällä kertaa ulkomaille on siis lähdetty kuvaamaan hyvästä syystä, ei vain tukirahojen tai vielä vähäisempien syiden perässä. Tukirahoja Pyhälä olisi kyllä tarvinnut, sillä Jonin odotettua kehnompi menestys elokuvateattereissa vei hänen tuotantoyhtiönsä konkurssiin ja samalla menivät mahdollisuudet jatkaa pitkien elokuvien parissa. Kolmekymmentä vuotta Jonin valmistumisen jälkeen tällä lahjakkaalla ohjaajalla on takanaan loistava tulevaisuus. Tragedia, varsinkin suomalaisen elokuvayleisön kannalta.

tahti2


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Finnkino / MTV3
  Tekstitys: Ei tekstitystä
  Ääni: Dolby Digital 2.0
  Kuva: 16:9 (2.35:1), väri
  Levyjä: 1

12