Kerron sinulle kaiken (2013) [Blu-ray]

kerronsinullekaiken

KERRON SINULLE KAIKEN
Suomi / Ruotsi 2013

Ohjaus: Simo Halinen
Käsikirjoitus: Simo Halinen
Tuotanto: Liisa Penttilä / Edith Film
Pääosissa: Leea Klemola, Peter Franzén, Ria Kataja

1 tunti 35 minuuttia


Cyclomanialla (2001) debytoineen Simo Halisen seuraavaa elokuvaa saatiin odottaa yli kymmenen vuotta, mutta kun se vihdoin valmistui, kriitikot olivat haltioissaan – ja yleisö pysyi poissa. Harmi, sillä Kerron sinulle kaiken on universaaleimpia ja kiinnostavampia tarinoita, mitä suomalaisessa elokuvassa on hetkeen tehty – ja silti kovin suomalainen.

Halisen itsensä myös kirjoittamassa elokuvassa seurataan Leea Klemolan näyttelemän Maaritin elämää. Siivoojana Helsingissä työskentelevä Maarit on kotoisin Oulusta, entinen jalkapalloilija ja myöskin entinen mies. Sukupuoltaan vaihtanut Maarit menetti operaation myötä maineensa, työnsä, kunniansa ja perheensä. Isänsä muuttumisesta joksikin muuksi on kuitenkin kaikkein eniten kärsinyt Maaritin tytär Pinja (Emmi Nivala), joka ei vaikuta häpeävänsä isäänsä, mutta on saanut kestää koulukiusaamista isänsä tekojen takia. Ajattelematonta toimintaa Maaritin osalta, joka on ilmeisesti kuvitellut ajan parantavan kaikki haavat.

Siivoillessaan erään psykiatrin yksityisvastaanottoa, Maarit tulee kokeilleeksi ylleen vaatekaapin sisältöä. Sisään marssiva Sami (Peter Franzén) erehtyy syystäkin luulemaan Maaritia psykiatriksi, eikä Maarit jätä hädästä kärsivää oman onnensa nojaan. Sami alkaa kertoa avio-ongelmistaan, saa pari hyvää neuvoa Maaritilta ja ennen pitkää näillä kahdella on orastava suhde. Sami on kyllä tietoinen Maaritin taustoista lähes alusta alkaen.

Onneksi ohjaaja-käsikirjoittaja ei ole lähtenyt kuvaamaan tragikoomista tilannetta, jossa Maaritin menneisyys miehenä paljastuisi Samille elokuvan toisessa näytöksessä, tai sen enempää lähtenyt tekemään psykiatri-valheen kohdalla 1950-luvun Hollywood-komediaa, jossa valheet kasvavat ja silti rakkaus lopulta voittaa. Tässä ovat elokuvan kaksi suurta vahvuutta, jotka tulevat esille jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Muutenkaan Kerron sinulle kaiken ei ole tyypillinen elokuva, vaikka ei aiheeltaan ainutlaatuinen olekaan; suomalaisessa elokuvassa se on kyllä sitäkin.

Halinen on erinomaisella tavalla onnistunut pitämään yllä lämminsydämisen tunnelman läpi koko elokuvan, myös silloin kun tarinan tapahtumat ovat olleet aivan muuta. Elokuvassa on valtava määrä ympäröivän maailman aiheuttamaa kuin myös itseaiheutettua tuskaa, joita peilataan kaikkien mahdollisten aiheiden kautta: sukupuoli-identiteetti, masennus ja itsemurha, avioero, insesti, syrjintä työelämässä, koulukiusaaminen, jne. Kuitenkin Kerron sinulle kaiken on kaikkea muuta kuin masentava elokuva.

Elokuvan päänäyttelijöiden, Kleemolan ja Franzénin, roolisuoritukset ovat erittäin korkeatasoisia. Filmissä on mukana myös pari nuorta näyttelijää, uusia kasvoja, joita kotimaisessa elokuvassa tuntui näkyvän viime vuonna enemmän kuin pitkään aikaan.

Elokuvalliselta toteutukseltaan Kerron sinulle kaiken on juuri sitä – elokuvallinen. Ohjaaja Halinen, kuvaaja Henri Blomberg ja leikkaaja Jussi Rautaniemi ovat tehneet erinomaista työtä resursseilla, jotka ovat tuntuvasti pienemmät kuin kotimaisella elokuvalla yleensä. Tässä onkin osoitus siitä, että halvallakin voidaan tehdä hyvä elokuva, kun tekijät ovat riittävän lahjakkaita ja ammattitaitoisia. Halista ohjaajana ja Blombergia kuvaajana yhtään väheksymättä on vielä aivan erikseen kehuttava Rautaniemen leikkausjälkeä. Rautaniemen kädenjäljen perusteella voidaan puhua varteenotettavasta lahjakkuudesta siinä elokuva-alan ammatissa, jonka edustajia ei useimmiten katsojan silmissä ole olemassakaan.

tahti2


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Future Film
  Tekstitys: Suomi, suomi heikkokuuloisille, englanti, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, DD 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1), väri
  Levyjä: 1

12