Sysmäläinen (1938)

sysmalainen

SYSMÄLÄINEN
Suomi 1938

Ohjaus: Valentin Vaala
Käsikirjoitus: Nisse Hirn, Yrjö Kivimies, Orvo Saarikivi
Tuotanto: Matti Schreck / Suomi-Filmi Oy
Pääosissa: Olavi Reimas, Sirkka Sari

1 tunti 33 minuuttia


Jalmari Finnen
vuonna 1910 ilmestyneeseen romaaniin perustuva Sysmäläinen vaatii katsojalta kykyä ja halua olla ajattelematta yhtään mitään. Mikäli odottaa filmiltä edes vähän järkeä, on sen katsominen vastenmielistä, sillä Sysmäläinen on niin romanttinen ja hölmö kuin vain mahdollista on.

1600-luvulle sijoittuvassa tarinassa Olavi Reimaksen näyttelemä mies on lapsena naitettu isänsä ystävän tyttärelle. Ymmärrettävästikään poika ei ollut tästä hyvillään, ja viisitoista vuotta myöhemmin hän on jo viettänyt useita vuosia sodassa ja unohtanut vaimonsa. Kun hän ei ole tätä nähnytkään vuosikausiin, on hänen mahdotonta edes tunnistaa tätä. Turkuun palatessaan hän Arvid sitten törmää kadulla kauniiseen, eleganttiin nuoreen naiseen (Sirkka Sari), jota hän päättää kosia siltä seisomalta. Tietenkään tyttö ei tähän kosintaan suostu, mutta Arvid ei aio luovuttaa. Hän lähettää apulaisensa ilmoittamaan vaimolleen avioerosta, jotta Arvid voisi tilaisuuden tullen mennä naimisiin tämän uuden ihastuksensa kanssa. Kuten arvata saattaa, tuo ihastus on juurikin hänen oma vaimonsa.

Tutustuakseen mieheensä uudelleen ja nähdäkseen, miten paljon hän pitää vain Turussa tapaamansa tytön ulkonäöstä ja missä määrin myöskin ihmisestä sen takana, hän leikkaa hiuksensa, tekeytyy pojaksi ja pestautuu Arvidin kotitilalle. Seuraukset ovat monenkirjavat, mutta ajoittaisista epäilyistä huolimatta Arvid ei ymmärrä, että tämä naisen äänellä puhuva, naisen kasvot ja ruumiin omaava poika ei olekaan poika.

sysmalainen1t sysmalainen2t

Vähäisine, mutta menevine miekkailukohtauksineen Sysmäläinen oli suomalainen vastine tuohon aikaan suosituille swashbuckler-filmeille, joiden suuria tähtiä olivat Errol Flynn ja Olivia de Havilland. Uransa ensimmäisessä filmiroolissa Reimas on täynnä intoa ja pelottomuutta, jota ei voi sanoa monista hänen myöhemmistä filmitehtävistään. Nuori ja kaunis Sirkka Sari oli ehtinyt ennen Sysmäläistä näytellä Niskavuoren naisissa, mutta tuore kyky oli hänkin ja varsin lupaava sellainen. Sysmäläisen jälkeen hän ehti näytellä enää Rikkaassa tytössä (1939), kunnes kuoli tapaturmaisesti vain 19-vuotiaana.

Yleensä melko mitäänsanomaton Reimas on tällä kertaa ollut oiva valinta rooliinsa, aivan kuten oli myöhemmin vielä Antreas ja syntinen Jolanda -elokuvassakin. Nuori ja kaunis Sirkka Sari on hurmaava ja aivan riittävän kyvykäs esittämään Britan roolin, ehkä jopa kyvykkäämpi näyttelijä kuin Reimas. Erikseen on vielä mainittava Uuno Laakson ja Sven Renvallin näyttelemät hölmöläiset, jotka ovat elokuvan hauskinta antia, eritoten Laakso.

Ohjaaja-leikkaaja Valentin Vaala on pitänyt huolen siitä, ettei Sysmäläisestä puutu vauhtia. Hänen uransa suurimman luomiskauden aikana valmistunut Sysmäläinen on tuntuvasti kepeämpi ja vähäpätöisempi aihe kuin hänen muut 1930-luvun puolivälin jälkeen tekemät filmit, eikä totisesti pärjää millään muotoa esimerkiksi Vaimokkeelle tai Miehekkeelle. Samoihin aikoihin tehtyihin, vakaviin Wuolijoki-filmatisointeihin Sysmäläistä ei parane liikaa verrata. Vaalalle ominainen visuaalisesti ehjä kokonaisuus on myöskin Sysmäläinen – ja jälleen kerran naisnäyttelijä jättää varjoonsa miespuolisen vastanäyttelijänsä, vaikka onkin saanut vähemmän näyteltävää.


LISÄMATERIAALI

Vaalan kamerat pyörivät -lyhytdokumentti (1937) Juurakon Huldan ja Niskavuoren naisten kuvauksista ja Suomen 20.000:s Ford -mainosfilmi (1937).


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: KAVA / Finnkino
  Tekstitys: Englanti, ruotsi
  Ääni: Mono
  Kuva: 4:3 (1.33:1)
  Levyjä: 1

7