75 vuotta täyttävä Pepe Teirikari vaihtoi mainoselokuvat dokumentteihin

pepeteirikari92801020
Pepe Teirikari (vasemmalla) ja ruotsalainen mainosohjaaja Alf Mork Cannesissa vuonna 1984. Kuva: Pepe Teirikarin kotialbumi

Yli puolen vuosisadan mittaisen uran mainoselokuvien parissa tehnyt Pentti ”Pepe” Teirikari täyttää torstaina 75 vuotta.

Kaikki alan ihmiset tuntenut ja tunteva Teirikari aloitti elokuvauransa talvella 1966 tilauselokuvia valmistaneen Scenaria Oy:n äänimiehenä. Äänittäjän kokemuksen sijaan uudelta vahvistukselta löytyi vaadittu ymmärrys musiikin käytöstä erilaisissa elokuvissa. Se oli perua poikavuosina alkaneesta musiikkiharrastuksesta, jonka kautta Teirikari oli päätynyt Musiikki-Fazerin palkkalistoille ennen Scenariaan tuloaan. Musiikkiura jäi kesken, mutta elokuvasta tuli elämäntyö.

– Ensimmäisenä kesänä teimme televisioon puolitoistatuntisen dokumenttielokuvan nimeltä Viitostie. Mukaan tulivat heti kohta ensimmäiset mainokset Yhdyspankille, Philipsille ja monelle muulle, Teirikari muistelee.

Vapaa-ajallaan hän soitti tanssimusiikkia ja jazzia muun muassa Reino Bäckmanin, Åke Sjöblomin ja Josi Heinilän yhtyeissä. 1970-luvun alussa Teirikari siirtyi Mainos-Taucher Oy:n elokuvaosastolle. Firma oli aikansa suurin täkäläinen mainostoimisto.

– Asiakkaina olivat muun muassa Paulig, Fazer, Gillette, Kellogg’s ja Ford. Näille kaikille suunnittelin ja tuotin tv-mainoksia lähes neljä vuotta.

pepeteirikari10801020
Pepet Helanne ja Teirikari 1970-luvun puolivälissä. Kuva: Pepe Teirikarin kotialbumi

Vuonna 1974 Pentti Helanne pyysi kaimaansa Filmi-Jatta Oy:n palkkalistoille mainoselokuvia tuottamaan. Asiakkaina olivat suuret kotimaiset ja täällä toimineet kansainväliset yhtiöt. Palkintoja alkoi kertyä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

– Joskus vuoden 1974 aikoihin taisi olla puolet Suomen Mainoselokuvakilpailun palkituista elokuvista Filmi-Jatan tuotantoa, Teirikari muistelee.

Teirikari oli myös mukana Filmi-Jatan tuottamissa pitkissä elokuvissa, Irene Hammarin saaristolaisromaaniin pohjautuvassa Kesän maussa (1975) ja Mauri Sariolan Susikoski-tarinassa Tuntematon ystävä (1978). Vuosi Tuntemattoman ystävän ensi-illan jälkeen Teirikari osti Filmi-Jatan ja muutti yhtiön nimen Elohopea-Filmi Oy:ksi. Työtä tehtiin yötäpäivää kymmenen vuoden ajan.

– Myin Elohopea-Filmin kasinokuumeen aikana 1989. Kai se oli hyvä kauppa, koska sen ansiosta voin korona-aikana paeta hirsimökkialueelle Saimaan rannalle.

Muutaman vuoden päästä oli pystyssä uusi tuotantoyhtiö, Pohjantähti-Elokuva Oy, joka jatkoi samalla alalla vielä parin vuosikymmenen ajan. Viimeiset vuodet ovat olleet firmassa jo hiljaisia, ”koska ukko vanhenee”. Silti tälläkin hetkellä hänellä on vireillä draamadokumentti arkkitehti Eliel Saarisesta, jonka pojanpoika Eric Saarinen ohjaa elokuvan. Parikymmentä vuotta sitten Saarinen ohjasi yhden Pohjantähti-Elokuvan tunnetuimmista mainoksista, VR Birdy -nimellä kulkevan tarinan Helsingin päärautatieasemalta junan katolla matkuvasta kyyhkysestä, jota pesue odottaa Tampereen aseman kellotornissa. Helikopterin kyydissä oleva kamera seuraa halki suomalaisen luonnon matkaavaa junaa ja taustalla soi hittielokuva Love Storyn (1970) tunnussävelmä.

– Mainokset ovat jo jääneet. Apua annan, jos pyydetään – ja jotkut vielä pyytävät – mutta tällä iällä on mukavampaa astua syrjään, Teirikari sanoo.

75-vuotias veteraani ei silti aio lopettaa elokuvantekoa. Lähes 4 000 tuotetun mainoselokuvan jälkeen vaan voi jo vaihtaa lajia.

– Eliel Saarisen tarinan lisäksi suunnitteilla on Pähkinäsaaren rauhan rajasta kertova dokumentti. Ja päälle muutama kevyempi dokkari, Teirikari kertoo.

 

Pepe Teirikarin tuottamia tilaus- ja dokumenttielokuvia:

Luulot pois (1986, ohj. Matti Lötjönen)

Itsestään selvä (1988, ohj. Olli Rönkä)

Kun veressä on alkoholia (1980, ohj. Martti Jännes)

I'll Remember Old House (1992, ohj. Pepe Teirikari)

Unta ja totta – Reino Helismaa (1995, ohj. Pepe Teirikari)

Siks' oon mä suruinen – Toivo Kärki (1997, ohj. Pepe Teirikari)

Karjala – pohjolan bysantti (1997, ohj. Pepe Teirikari)

Erik Lindström – ranskalaiset korot (1997, ohj. Pepe Teirikari)

Unohtumaton Georg Ots (2001, ohj. Pepe Teirikari)

Eila Hiltunen – aikojen saatossa (2001, ohj. Pepe Teirikari)

Raja (2003, ohj. Pepe Teirikari)

Valto Laitinen – Pariisin pianisti (2004, ohj. Anne Lakanen ja Pepe Teirikari)

Kaikkien aikojen parhaat sekunnit (2007, ohj. Jami Teirikari)

Kulutuksen sävel – mainosmusiikin historia (2013, ohj. Jami Teirikari)

Nyt uutta Suomessa! – suomalaisen mainonnan historia (2014, ohj. Jami Teirikari)

Soivat saaret (2019, ohj. Claes Olsson)

Aspo – musikaalinen saari (2019, ohj. Claes Olsson)

Kökar – viulujen saari (2021, ohj. Claes Olsson