mollbergsyntinenlaulu1
Rauni Mollberg Maa on syntisen laulun kuvauksissa. Kuva: RM-tuotanto

Runsas viikko sitten kuollut ruotsalainen näyttelijälegenda Max von Sydow oli Rauni Mollbergin ensimmäinen valinta Milkan miespäärooliin Kristus-Perkeleeksi, joka makaa naapuritalon emännän ja tämän alaikäisen Milka-tyttären. Vuonna 1980 valmistuneen elokuvan pohjana oli Timo K. Mukan romaani Tabu.

Von Sydow’ta alettiin houkutella Kristus-Perkeleen rooliin heti, kun elokuvaprojekti lähti liikkeelle alkuvuodesta 1979. Mollbergin päämajasta Vesilahden vanhalta kansakoululta lähti sähke ja käsikirjoitus Hollywoodiin von Sydow’n agentille Paul Kohnerille.

– Hän kertoi, että Max lomailee Havaijilla ja kommentoi asiaa, jos haluaa. Eipä Maxista mitään kuulunut, käsikirjoittaja Jussi Niilekselä kertoo.

Asian perään kyseltiin vielä huhtikuussa lähetetyllä sähkeellä, mutta von Sydow’n tapauksessa vaikeneminen ei ollut myöntymisen merkki. Ruotsalaistähti ei jäänyt kuitenkaan ainoaksi vaihtoehdoksi.

Mollbergilla oli suomalaisohjaajaksi poikkeuksellisen paljon nimeä Euroopan taide-elokuvapiireissä ja etenkin Ranskassa, jossa hänen esikoisohjauksensa Maa on syntinen laulu (1973) pyöri taide-elokuvia esittävissä teattereissa ja Aika hyvä ihmiseksi (1977) nähtiin keväällä 1978 Cannesin filmifestivaalin Un certain regard -sarjassa.

Ranskassa Mollbergin asioita hoiti hänen ystävänsä Jukka Mannerkorpi, joka keksi ehdottaa Kristus-Perkeleen rooliin Jean-Claude Drouot’ta. Nelikymppinen, belgialaissyntyinen Drouot oli näytellyt pääosan Agnès Vardan Onnen hetkissä (1965) ja sivuosan Kirk Douglasin tähdittämässä Rantarosvoissa (1971). Drouot’n tähti ei kuitenkaan koskaan loistanut yhtä kirkkaana kuin von Sydow’n.

– Tämä Jean-Claude kävi yhdessä Jukan ja hänen vaimonsa kanssa talvella 1980 Vesilahdella. Partainen, pirun näköinen kaveri. Sitten puhuttiin rahasta. Jean-Claude halusi 100 000 markkaa palkkiona. No, eihän Molle sellaiseen ollut varautunut ja hanke kyrvähti siihen, Niilekselä kertoo.

Drouot’n palkkavaatimus vastaisi nykyrahassa 55 000 euroa, mikä olisi muodostanut vain pienen osan elokuvan 1,8 miljoonan nykyeuron tuotantokustannuksista. Se oli kuitenkin saman verran kuin elokuvan kuvaajan palkkio senhetkisissä suunnitelmissa.

milka3still
Milka (Irma Huntus) ja Kristus-Perkele (Matti Turunen). Kuva: Arctic-Filmi

Lopulta Kristus-Perkeleen roolissa nähtiin sonkajärveläinen opettaja Matti Turunen, jonka aiempi kokemus elokuvanäyttelemisestä rajoittui pikkurooliin Jäniksen vuodessa (1977). Turunen oli Mollbergin usein suosiman linjan mukaisesti amatöörinäyttelijä, joilla ei ollut kokeneen näyttelijän maneereja eikä palkkavaatimuksia. Niilekselän mukaan Mollberg keksi Turusen Arvi Auvisen tv-elokuvasta Kylymä tila, joka valmistui samana vuonna Milkan kanssa.

– Molle oli epätoivoinen Kristus-Perkeleen suhteen ja teki hätäpäissään tosi huonon valinnan. Turusella ei ollut tippaakaan siitä karismasta, jota rooliin olisi vaadittu, Niilekselä pohtii.

 

milkamollesahke234
Mollbergin työryhmän sähke von Sydow'n agentille. KAVI

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 10.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja