williamholden1 joka
William Holden hotelli Palacen aulassa saunan jälkeen. Kuva: Journalistinen kuva-arkisto / Alma Media / Uuden Suomen kokoelma

William Holdenin kaksi vierailua Suomessa ja Helsingissä eivät jääneet täkäläiseltä lehdistöltä huomaamatta. Billy Wilderin Auringonlaskun kadun (1950), Vankileiri 17:n (1953) ja Kauniin Sabrinan (1954) tähti piipahti Suomessa kahtena kesänä, vuosina 1954 ja 1956. Molemmat visiitit olivat alle päivän mittaisia.

Ensimmäinen käynti Helsingissä tapahtui 30. heinäkuuta 1954, jolloin Holden ja hänen vaimonsa, näyttelijäkollega Brenda Marshall olivat kiertämässä Eurooppaa. Tukholmasta Helsinkiin lentänyt pariskunta sai lentokentällä vastaansa Paramountin täkäläisen johtajan Kurt Trouppin ja runsaasti lehdistön edustajia. Hotelli Vaakunassa pidetyllä vastaanotolla pariskunta oli toimittajien ristitulessa. Sen jälkeen tähtiä vietiin hotelli Palaceen lounaalle. Vielä oli luvassa kiertoajelu kaupungilla ja käynti pääkonsuli Arvo Himbergin luona. Suunnitellut käynnit Olympiastadionin tornissa ja saunassa jäivät toteutumatta ajan puutteen vuoksi. Hieman ennen puolta päivää Helsinkiin saapuneet amerikkalaiset nousivat takaisin lentokoneeseen illalla puoli seitsemältä. Minkään elokuvan ensi-iltaan Holden ei osallistunut.

Seuraava pysähdys Helsinkiin tapahtui 6. kesäkuuta 1956. Nyt Holden oli liikkeellä turistina; hän saapui Helsinkiin kahden ystävänsä kanssa Birger Jarl -laivalla Tukholmasta ja palasi sinne lentäen iltapäivällä. Holdenin kavereista yksi omisti hotelleita ja toinen baareja, ja yhdessä he tulivat Helsinkiin haistelemaan ”eurooppalaisia vaikutelmia”.

Puhdas yllätys Holdenin visiitti ei ollut, sillä Troupp oli tähteä satamassa vastassa. Porukka kiersi Helsinkiä autolla ja kävivät ainakin kauppahallissa ja torilla. Vierailun julkisin osuus tapahtui hotelli Palacen aulassa, jossa uutiskuvaaja nappasi kuvan saunasta tulleesta Holdenista.

 

Katso Finlandia-katsaus Holdenin Helsingin-visiitistä vuodelta 1954

William Holden elokuvassa Auringonlaskun katu.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 10.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja