Kolumni: Mikä onkaan se katsotuin supersankarielokuva?

 superman1978still2
Christopher Reeve ja Margot Kidder, ainoa oikea Teräsmies ja ainoa oikea Lois Lane ainoassa oikeassa Superman-elokuvassa. Kuva: Warner Bros.

James Wanin ohjaaman Aquamanin odotettua parempi menestys maailman eri kolkissa on saanut ihmiset luulemaan sen olevan poikkeuksellisen menestynyt elokuva. Tässä näkee, miten huono ja väärä tapa lipputulot ovat elokuvien suosion vertailussa. Rahan arvo ja lippujen hinnat vaihtelevat jatkuvasti, mutta yksi penkkiin saatu katsoja vastaa aina yhtä katsojaa.

DC Comicsin sarjakuvaan pohjautuva Aquaman on tähän mennessä kerännyt Suomessa noin 110 000 katsojaa. Se on melkein kolme kertaa sen, mitä Zack Snyderin ohjaama Justice League (2017) keräsi ja myös reilusti parempi kuin Patty Jenkinsin Wonder Womanin (2017) tulos. Batmanin, Wonder Womanin, Supermanin, Aquamanin ja monet muut manit yhteen tuonut Justice League keräsi vain 41 263 katsojaa, eli se on kaikista tähänastisista Batman-elokuvista kaikkein karsein pettymys – ainakin katsojalukujen osalta, eikä laadunkaan osalta varmaan puolustajia liiemmälti ole. Wonder Woman sen sijaan sai 74 668 katsojaa, mikä oli varsin hyvä tulos ja parempi kuin kahden edellisen Superman-elokuvan, Man of Steelin (2013) ja Superman Returnsin (2006), omat.

Mutta ei Aquamanin 110 000 katsojaa ole niin erikoinen tulos verrattuna vanhempiin DC Comicsin sarjakuvien filmatisointeihin.

Teräsmies

Richard Donnerin Superman (1978) oli ensimmäinen moderni sarjakuvafilmatisointi siinä mielessä, että siihen uhrattiin poikkeuksellisen paljon aikaa ja rahaa. Christopher Reeven, Gene Hackmanin, Marlon Brandon ja Margot Kidderin tähdittämän elokuvan 55:n miljoonan dollarin budjetti vastaa nykyrahassa yli 210:tä miljoonaa taalaa. Aquamanin budjetti on ilmeisesti 160–200:n miljoonan dollarin välillä.

Superman keräsi Yhdysvalloissa vuoden 1978 ensi-illoista toiseksi suurimmat lipputulot, häviten vain Greaselle, joka oli Suomessakin Supermania paljon suurempi menestys. Jättiläisbudjetti ei silloinkaan taannut jättiläisyleisöä, vaan kuudella miljoonalla dollarilla tuotettu fiftarimusikaali veti pidemmän korren. Toki silläkin oli suuri studio ja markkinointibudjetti apunaan, eikä Superman huonolle hävinnyt.

Superman oli siis sellainen ”blockbuster-elokuva”, jolla tavoiteltiin suuria kassavirtoja ja aika lailla kaikenikäisiä ja -näköisiä katsojia. Jopa ja kenties varsinkin Bond-elokuvien katsojakuntaa kosiskeltiin. Niitä tarvittiin, jotta massiiviset tuotantokustannukset saatiin katetuksi, mutta tuotantokustannuksien massiivisuus oli taas seurausta siitä, että tavoiteltiin suuria yleisömassoja... Samalla tuli tehtyä hyvä, aikaa kestävä elokuva, joka käy jo hyvinkin klassikosta.

Donnerin Superman tuli Suomeen helmikuussa 1979 ja keräsi 208 948 katsojaa. Vuoden ulkomaisista ensi-illoista se oli kuudenneksi katsotuin; eniten katsojia kiinnosti Goldie Hawnin, Chevy Chasen ja Dudley Mooren koheltaminen Tyttö joka tiesi liikaa -rikoskomediassa. Se sai yli 480 000 katsojaa, enemmän kuin uusin Bondikin.

 

batman1989still23
Michael Keaton ja Jack Nicholson tänä vuonna 30 vuotta täyttävässä klassikossa. Kuva: Warner Bros.

Lepakkomies

Tim Burtonin ohjaama Batman (1989) keräsi Suomessa 235 936 katsojaa. Burtonin itsensä ohjaama Batman – paluu (1992) olikin siihen nähden karvas pettymys vain 95 674:llä katsojallaan, mikä sekin – kuten äskeisestä ilmi käy – oli varsin erinomainen tulos sarjakuvafilmatisoinnille. Vaikka Batmanin paluussa oli kaikkea jännää, siitä puuttui ykkösosan Jack Nicholson.

Batman-elokuvia tuottanut Warner Bros. -studio ei kuitenkaan tykännyt siitä, että Batman – paluu oli yleisesti ottaen kehnompi kassakappale kuin ensimmäinen osa. Burton vaihtui vähemmän lahjakkaaseen ja taatusti epäoriginellimpaan, mutta pikkunassikoille sopivia popparileffoja tilauksesta tekevään Joel Schumacheriin. Näin Batman-elokuvien katsojaluvut nousivat, kunnes taas laskivat: Batman Forever (1995) sai Suomessa 188 766 ja Batman & Robin (1997) sekin 115 150 katsojaa. Kyllä, jatkuvasti parjattu Batman & Robin oli Suomessa(kin) isompi hitti kuin Justice League, Wonder Woman, Captain America: Civil War, Spider-Man: Homecoming ja kumppanit. Batman & Robin on muuten huomattavasti parempaa viihdettä kuin jotkut näistä viimeisimmistä räpellyksistä, mutta niin on pyykinpesukin.

- Juttu jatkuu kuvan jälkeen -

batmanforever1still
Val Kilmer ja Nicole Kidman Batman Foreverin pääparina. Kuva: Warner Bros.

Mutta Suomessa ja maailmalla yksi Batman-elokuva on yleisönsuosiossa ylitse muiden, jopa Burtonin elokuvan. Christopher Nolanin Yön ritari (2008) keräsi Suomessa 296 337 katsojaa, ja se on kaikista supersankarisarjakuvafilmatisoinneista katsotuin. Eikä suosio ollut yksin kiinni Heath Ledgerin kuoleman tuomasta valtavasta julkisuudesta ja jamesdeanimaisesta kultista: jatko-osa Yön ritarin paluu (2012) sai 288 996 katsojaa, siis alle 10 000 vähemmän kuin edeltäjänsä, aikansa puhutuin elokuva. Nolanin trilogian avausosa Batman Begins (2005) ei sekään ollut mikään floppi 137 987:llä katsojallaan.

Täytyy muistaa, etteivät elokuvien katsojamäärät ole hyvä mittari elokuvien laadulle, mutta niiden suosiota ne mittaavat vallan mainiosti. Paremmin kuin raha ja lipputulot.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).