harjunpaa2022still
Olli Rahkonen ja Olga Temonen sarjan kuvauksissa. Kuva: ITV Studios Finland

Matti Yrjänä Joensuun suosittu Harjunpää-rikosromaanisarja toimii pohjana uudelle televisiosarjalle, jonka kuvaukset ovat alkaneet Helsingissä ja jatkuvat elokuuhun saakka. ITV Studios Finland Oy:n tuottaman sarjan pääosia rikospoliisin Timo Harjunpäänä ja Onerva Nykäsenä näyttelevät Olli Rahkonen ja Olga Temonen.

Kuusi ensimmäistä osaa ohjaa Matti Kinnunen ja kaksi viimeistä Hanna Bergholm. Käsikirjoituksen on laatinut Harri Virtanen.

– Joensuun kirjojen yhteiskunnallisuus puhutteli minua, samoin hänen inhimillinen asenteensa kaikkein surkeimpiin ja raaimpiin tekoihin ajautuneita ihmisiä kohtaan, Virtanen kertoo tiedotteessa.

Harjunpääksi nimetty sarja pohjautuu Joensuun romaaneihin Harjunpää ja ahdistelija, Harjunpää ja poliisin poika, Harjunpää ja kiusantekijät sekä sarjan viimeiseen osaan, aiemmin filmaamattomaan Harjunpää ja rautahuone -romaaniin.

Sarja nähdään C Morella vuonna 2022 ja myöhemmin MTV:llä.

harjunpaajakylmakuolema2still
Åke Lindman ohjasi neljä Harjunpää-sovitusta. Kohtauskuva tv-sarjasta Harjunpää ja kylmä kuolema (1983). Kuva: Yleisradio

Joensuun romaaneista on tehty aiemmin neljä televisiosarjaa ja kaksi valkokangaselokuvaa. Åke Lindman ohjasi ruotsinkieliset tv-sarjat Harjunpää ja kylmä kuolema (1983) ja Harjunpää ja ahdistelija (1985), joissa Harjunpäätä näytteli Johan Simberg ja Onervaa Hellevi Seiro. Lindmanin ohjauksessa tehtiin suomenkielisenä valkokangaselokuva Harjunpää ja kiusantekijät (1993) ja tv-sarja Harjunpää ja heimolaiset (1995), joissa Kari Heiskanen nähtiin Harjunpäänä ja Riitta Havukainen Onervana.

Markku Maalismaa ja Tiina Lymi näyttelivät päätehtäviä Juha Lehtolan ohjaamassa Rakkauden nälkä -sarjassa (2007). Olli Saarelan ohjaamassa Harjunpää ja pahan pappi -elokuvassa (2010) tyylilaji muuttui toiminnalliseksi ja viihteelliseksi. Harjunpään roolin näytteli Peter Franzén ja Onervaa Jenni Banerjee.

Harjunpää-romaaneista on ollut vireillä myös useita toteutumatta jääneitä elokuvahankkeita.

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat