kinopalatsi2020sakarikiurumuseovirasto
Myös Helsingin Kinopalatsi meni kiinni keväällä 2020 koronarajoitusten alettua. Kuva: Sakari Kiuru / Museovirasto

Valtioneuvosto julkaisi eilen suunnitelmansa koronaepidemiaan liittyvien rajoitusten purkutoimista, ja esitys otettiin elokuva-alalla tyytyväisenä vastaan.

– Hallituksen strategian mukaan eniten koronasta kärsineet ja turvalliset toimialat saavat avata ovensa ensimmäisenä, mikä on oikein ja reilua. Elokuvateatterit ovat näistä malliesimerkki, Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen tiivistää järjestön tiedotteessa.

Filmikamarin mukaan elokuvateatterit voivat välittömästi aloittaa elokuvien esittämisen 50 asiakkaalle niillä alueilla, joissa ollaan tartuntojen osalta perustasolla.

 

Rajoitusten purun kolme vaihetta

Opetus- ja kulttuuriministeriön tekemän esityksen mukaan rajoitusten purku tapahtuisi kolmessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa tapausilmaantuvuuden pitäisi olla alle 75 per 100 000 asukasta 14 vuorokauden tarkastelujaksolla, jolloin alueella voitaisiin järjestää tapahtumia, joissa yleisölle on osoittaa ennakkoon suunniteltu paikka ja seurueiden on mahdollisuus välttää lähikontaktia toisiinsa.

Esityksen mukaan toiseen vaiheeseen päästäisiin, kun tapausilmaantuvuus laskisi koko maassa kolmen viikon ajan, valtakunnallisesti alle 50 tapaukseen per 100 000 asukasta 14 vuorokauden tarkastelujaksolla. Tämä mahdollistaisi suurempien yleisötapahtumien järjestämisen tartuntatautilain mukaisin rajoituksin.

Ministeriön esityksessä kolmas vaihe olisi se, kun rajoitukset poistuisivat kokonaan; siihen vaaditaan tilanne, jossa tartuntoja ilmaantuisi enää satunnaisesti ja riittävä rokotekattavuus olisi saavutettu.

 

Kahden miljoonan katsojan vaje kolmessa kuukaudessa

Filmikamarin Tero Koistinen uskoo tilanteen paranevan lähiviikkoina.

– Lähdemme siitä, että pääsemme avaamaan laajasti elokuvateattereita viimeistään toukokuun alussa. Elokuvateattereille on hyvät käytännössä koetellut turvallisuusohjeet ja -käytännöt. Yksityisnäytöksiä ja pienten yleisömäärien normaalinäytöksiä on järjestetty monella paikkakunnalla ja kokemusta korona-ajalta on viime vuodelta runsaasti, joten näytännöt laajemmille yleisöille voidaan aloittaa turvallisesti vaikka heti.

Elokuvateatterit ovat kärsineet yli satavuotisen historiansa kovimman vastaiskun koronaepidemian aikana. Maaliskuun loppuun mennessä tämän vuoden yhteenlaskettu katsojamäärä oli 96 025, kun se viime vuonna vastaavana aikana oli 2,3 miljoonaa katsojaa. Koronaepidemiaan liittyvien rajoitusten alettua viime vuodesta tuli huonoin sataan vuoteen kokonaiskatsojamäärän jäätyä noin 3,9 miljoonaan katsojaan. Kahtena edeltävänä vuonna kokonaiskatsojamäärässä oli päästy yli kahdeksaan miljoonaan.

Toistaiseksi Elokuvasäätiön elokuvateattereille poikkeusolojen tappioiden kattamiseen jakama tuki on ollut vaatimatonta. Hallituksen tuore linjaus lupailee pienten ja keskisuurten elokuvateattereiden avustuksiin 8 miljoonan euron pottia, jonka Elokuvasäätiö jakaisi.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 25.6.

petterikaniinijulisteuusi

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

luokkakokous3jul perunajuliste2 sihjajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

EFA-yleisöäänestys

Finland 220x150

European Film Awards -yleisöäänestys