jaakarinmorsian31still1

Kalle Kaarnan (1887–1954) vuonna 1931 ohjaama ensimmäinen Jääkärin morsiamen filmatisointi on tullut tänään katsottavaksi KAVI:n Elonet-verkkopalveluun FHD- ja 4K-laadulla. Tauno Palon (1908–1982) esikoiselokuva valmistui mykkä- ja äänielokuvan siirtymävaiheessa, minkä seurauksena Jääkärin morsiamessakaan ei ole lainkaan puhuttuja repliikkejä, mutta siinä on muutama laulunumero ja valmis musiikki. 

Kaarnan elokuva on yksityisomistuksessa, mutta omistajien luvalla se on nyt digitoitu uudelleen ja tuotu käytännössä ensimmäistä kertaa suuren yleisön nähtäville sitten 1930-luvun alun. Vuosikymmenten ajan elokuvan uskottiin kadonneen, kunnes American Film Institute lahjoitti sen Suomen elokuva-arkistolle eli nykyiselle KAVI:lle vuonna 1998. Kopio oli päätynyt aikanaan Yhdysvaltoihin todennäköisesti jonkun amerikansuomalaisen ostettua sen esitettäväksi Pohjois-Amerikassa suomalaissiirtolaisten asuttamilla alueilla.

Jääkärin morsianta ei ole koskaan esitetty televisiossa, kuten ei ole myöskään Sampo-Filmi Oy:n tuottamaa ja Eino Jurkan (1894–1953) ohjaamaa Eulalia-tätiä, joka sekin tuli tänään Elonetiin katsottavaksi.

linkki
Katso Jääkärin morsian Elonetissä

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja