Tuottaja Ilkka Matila kannustinjärjestelmän lakkauttamisesta: ”Meillä on sarjahankkeita, jotka voidaan nyt hylätä”

kaikkisynnit1still
Tuotantokannustinjärjestelmä mahdollisesti Kaikki synnit -televisiosarjan toteuttamisen. Kuva: MRP Matila Röhr Productions

Yleisradio uutisoi maanantaina Suomen hallituksen päätöksestä lakkauttaa audiovisuaalisen alan tuotantokannustinjärjestelmä, joka on ollut valtiolle harvinaisen tuottoisa sijoitus. Business Finland on voinut myöntää ehdot täyttäville elokuva- ja televisiotuotannoille jopa 25 %:n maksuhyvityksen Suomessa toteutuneista kustannuksista. Tuotantokannustinjärjestelmän lakkauttaminen merkitsee välitöntä kuoliniskuina useille tuotannoille.

– Meillä on sellaisia sarjahankkeita, jotka voidaan nyt saman tien hylätä, elokuvatuottaja Ilkka Matila kertoo.

Matila kertoo tavanneensa viime viikolla norjalaisia elokuvantekijöitä, jotka suunnittelevat suuren budjetin kauhuelokuvan kuvaamista Suomessa.

– Siinä olisi iso tuotanto tulossa tänne. Laskimme jo meidän tuotantopäällikkömme kanssa, minkä kokoinen tuotanto se voisi olla meidän yhtiöllemme, mutta kyllä minun täytyy nyt ilmoittaa heille, ettei tämä ole enää realismia.

MRP Matila Röhr Productions Oy on yksi Suomen suurimmista elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöistä. Se on tuottanut muun muassa kotimaan elokuvateattereissa suursuosion saaneen Rukajärven tien (1999) sekä yli 60:een maahan myydyn televisiosarjan Kaikki synnit. Mika Ronkaisen ohjaamaa rikossarjaa tehtiin kolme tuotantokautta vuosina 2019–2022.

Kaikki synnit -sarjaa ei olisi pystytty tekemään ilman tuotantokannustinjärjestelmää, Matila sanoo.

Myös kotimaisten tuottajien oli mahdollista saada kannustinjärjestelmästä maksuhyvitystä, mikäli tuotannon rahoituksesta vähintään neljäsosa tuli ulkomailta. Suomessa toimiva kannustinjärjestelmä houkutteli ulkomaista rahaa mukaan myös suomalaisiin tuotantoihin.

– Silloin ulkomaalaiset rahoittajat, vaikkapa yksityiset sijoittajat, uskalsivat ottaa tuotannon kohdalla huomattavasti enemmän riskejä. Ne tiesivät, että jos he sijoittavat euron, niin kannustinjärjestelmästä tulee toinen euro. Tuotannon pääoma kasvoi ja sarjojen laatu nousi, Matila kuvailee.

Matilan mukaan Kaikki synnit -sarjan ensimmäisen tuotantokauden budjetti kolminkertaistui alkuperäisestä, kun tuotantokannustinjärjestelmän hyödyt houkuttelivat hankkeeseen mukaan enemmän ulkomaalaista rahaa.

– Käytännössä raha tuli rahan luo. Se näkyi tuotantojen laadussa ja kuvausajoissa sekä siinä, miten ne lähtivät maailmalla menemään. Ja koska ne menivät maailmalla, niin se herätti lisää kiinnostusta rahoittajissa ja suoratoistopalveluiden päättäjissä, Ilkka Matila sanoo.