yesterdaybd

YSTERDAY
Iso-Britannia, Venäjä, Kiina, Japani 2019

Ohjaus:
Danny Boyle
Käsikirjoitus: Richard Curtis; Jack Barth (tarina)
Tuotanto: Danny Boyle, Richard Curtis, Tim Bevan, Eric Fellner
Pääosissa: Himesh Patel, Lily James

1 tunti 56 minuuttia

Danny Boylen ensimmäisessä komediassa ote on hukassa ja yksikään vitseistä ei toimi, mutta The Beatlesin klassikot kantavat kehnoinakin esityksinä. Richard Curtisin kirjoittamassa Yesterdayssa nimittäin koko idea on se, että karismaton, laulutaidoton ja hyvin huomiota herättämätön mies on koko maailmassa ainoa, joka muistaa The Beatlesin. Kollektiivinen muistinmenetys on seurausta maailmanlaajuisesta sähkökatkosta.

Viisitoista vuotta läpimurtoa yrittänyt Jack (Himesh Patel) on jo luovuttamassa ja palaamassa opettajaksi parhaan ystävänsä Ellien (Lily James) seuraksi. Ellie kannustaa salaa rakastamaansa Jackia jatkamaan ja yrittämään. Sitten, eräänä iltana, Jack jää auton alle samalla hetkellä, kun sähkökatko peruuttaa The Beatlesin koko olemassaolon. Ainoastaan Jack muistaa yhtyeen ja sen yllättävän vaikeat lyriikat. Hän päättää käyttää tilaisuutta hyväkseen ja edetä urallaan.

Valitettavasti Yesterdayn suurin keksintö itse lähtökohdan jälkeen on se, että ystäväänsä salaa rakastavan ja rakkaudessaan riutuvan kaverin roolissa onkin nainen. Karismattoman Himesh Patelin rinnalla aina eläväinen Lily James onkin entistä valovoimaisempi. Elokuvaan on otettu mukaan myös laulaja Ed Sheeran, mutta ainakaan näyttelijänlahjoista se ei johdu.

Yesterdayssa jos missä on fantasiaa, mutta valitettavasti Boyle on väärä mies ohjaamaan komediaa. Kerronnallisesti iskevistä, visuaalisesti uskomattoman elävistä ja kaikin puolin tehokkaista elokuvistaan tunnetun Boylen uralla Yesterday ei voi olla mitään muuta kuin välityö. Välittömästi tulee ajatelleeksi, miten paljon parempi lopputulos voisi olla, mikäli ohjauksesta olisi vastannut Curtis itse. Curtis on käsikirjoittajana tai ohjaajana ollut vastuussa viimeisen kolmen vuosikymmenen parhaimmista romanttisista komedioista, mutta Yesterdayn perusteella sitä on vaikea uskoa.

Nykypäivän kiristyneeseen ja tiukkapipoiseen maailmaan kyllästyneet pitänevät Yesterdayta puhdistavana kokemuksena. Siinä on nykypäivän viihde-elokuvalle hyvin harvinaista oman aikansa kriitiikkiä.

1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Vaihtoehtoinen loppu, poistettuja kohtauksia ja niin edelleen.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Atmos
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

7u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla   

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 10.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja