Suffragette (2015)

suffragettebd

SUFFRAGETTE
Iso-Britannia 2015

Ohjaus: Sarah Gavron
Käsikirjoitus: Abi Morgan
Tuotanto: Alison Owen, Faye Ward
Pääosissa: Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Meryl Streep

1 tunti 46 minuuttia

Sarah Gavronin (Brick Lane) ohjaama Suffragette käsittelee tärkeää historiallista aihetta tylsästi ja täysin vailla huumoria, shokeeraavuuteen ja kliseisiin luottaen.

1910-luvun Englannissa niin hienosto- kuin köyhälistönaisetkin taistelevat naisten äänioikeuden puolesta. Siitä on pitkään puhuttu, paljon on luvattu, mutta mitään ei ole kuitenkaan tapahtunut. Varakas rouva Pankhurst (Meryl Streep) pitää puheita eri yhteiskuntaluokkien naisille kehoittaen näitä ryhtymään sanojen lisäksi tekoihin, anarkiaan ja suoranaiseen vandalismiin saadakseen äänensä kuuluville. Yksi Pankhurstin puheen innoittamista naisista on parikymppinen Maud (Carey Mulligan), pesulassa syntynyt ja siellä ikänsä työskennellyt aviovaimo ja pienen pojan äiti. Puhuessaan ja toimiessaan naisten äänioikeuden puolesta hän saa pian huomata, että sekä työpaikka, avioliitto että lapsen huoltajuuskin ovat vaakalaudalla.

Käsikirjoittaja Abi Morgan (Shame, Rautarouva, The Invisible Woman) on kokonaan unohtanut tekstistään huumorin, mitä se todella olisi kaivannut vastapainoksi toinen toistaan raskaammille teemoilleen. Suffragettessa ei ainoastaan nähdä köyhälistön yleistä kurjuutta, vaan siinä naiset saavat kirjaimellisesti turpaan, heitä teljetään vankilaan, nuoria tyttöjä raiskataan, työelämässä heitä kohdellaan kuin saastaa, kotona heitä kohdellaan kuin saastaa, naisilta riistetään lapsia, puolisoita ja henkikin. Morgan ja ohjaaja Sarah Gavron tuovat sanomansa läpi vahvasti, mutta eivät sentään sorru silkkaan miesvihaan, vaan pysyvät aidossa feminismissä. Näiden ilkeiden miesten vastakohtana kun on ihan mukaviakin mieshenkilöitä, tosin hyvin paljon vähäisemmässä määrin.

Kolmella Oscarilla palkittu Meryl Streep on saanut nimensä ja kuvansa elokuvan julisteeseen, vaikka hän on mukana vain yhdessä kohtauksessa. Hänen sijaansa elokuvan päähenkilö on Maud, joka on mukana käytännössä jokaisessa kohtauksessa. Huomattava osansa on myös Helena Bonham Carterilla, joka nähdään apteekkarin rouvana ja ylevästi kaikkensa terveyttä myöten vakaumuksensa puolesta uhraavana naisena. Vähemmän kliseistä kaartia edustaa Brendan Gleeson komisariona, joka noudattaa lakia ja omaa moraalikäsitystään, mutta jolla riittää myös ymmärrystä näille naisille.

Viimeisen päälle hyvin lavastetun elokuvan ajankuva on viimeistä piirtoa myöten uskottava. Eduard Graun (A Single Man) kuvaus on komeaa, mutta Gavronin kerronta on mainituista syistä johtuen erittäin raskassoutuista. Suffragettessa on puitteet kohdallaan, siinä on hyvät näyttelijät ja hyvin valittu aihe, mutta käsittelytapa on vähemmän onnistunut. Tietysti tätä elokuvaa voisi ylistää juuri sen sanoman ja aiheen vuoksi, mutta ei se sen takia kuitenkaan nouse arvostelun yläpuolelle.

3tahtea

 
LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Scanbox Entertainment / Mis.Label
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (2.35:1)
Levyjä: 1

12u

dvdblu ray

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).