Muiden elämä (2006) [Blu-ray]

daslebenderanderen

DAS LEBEN DER ANDEREN
Saksa 2006

Ohjaus: Florian Henckel von Donnersmarck
Käsikirjoitus: Florian Henckel von Donnersmarck
Tuotanto: Quirin Berg, Max Wiedemann
Pääosissa: Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck

2 tuntia 17 minuuttia


Florian Henckel von Donnersmarckin kirjoittamalla ja ohjaamalla Muiden elämällä on kaksi merkittävää yhtäläisyyttä Orson Wellesin Citizen Kanen kanssa. Molemmat olivat ohjaajiensa esikoistöitä ja molemmat ovat täydellisiä elokuvia. Muiden elämästä on myös helppo löytää yhtäläisyyksiä Francis Ford Coppolan Keskusteluun (1974), vaikka mistään kopiosta ei missään tapauksessa ole kyse.

1980-luvun puolivälin Itä-Berliiniin sijoittuva Muiden elämä kertoo uskottavan ajankuvan maasta, jonka kansalaiset olivat yhtä kahlehdittuja järjestelmäänsä kuin Neuvostoliiton. Sosialistinen Itä-Saksa ehkä toimi paremmin kuin Neuvostoliitto ainakin sen suhteen, mitä tuli elintarvikkeiden ja muiden tavaroiden hankkimismahdollisuuksiin, mutta vapautta ei ollut kenelläkään.

Vuonna 2007 syöpään kuolleen Ulrich Mühen näyttelemä Wiesler on Stasin virkamies, jonka toimenkuvana on petoksesta epäiltyjen kansalaisten kuulusteluiden johtaminen ja myöskin epäilyttävien ihmisten salakuunteleminen. Ministeri Hempf (Thomas Thieme) on pakottanut tunnetun teatterinäyttelijättären, Christian (Martina Gedeck), seksisuhteeseen kanssaan. Christa seurustelee juhlitun näytelmäkirjailija Georgin (Sebastian Koch) kanssa, josta Hempf ei pahemmin pidä. Niinpä hän laittaa ylennystä toivovan alaisensa (Ulrich Tukur) salakuuntelemaan Georgia löytääkseen syitä tämän pidättämiseen. Tehtävän toteuttaminen annetaan Wieslerin hoidettavaksi.

Georg ei ole sosialistisen puolueen ja ideologian suurimpia ystäviä, mutta ei myöskään puolueen vihollinen, ennen kuin hänen ystävänsä tekee itsemurhan jouduttuaan Stasin mustalle listalle ja työntekokieltoon. Teatteriohjaaja kun ei kestänyt lähes vuosikymmenen kestänyttä joutenoloa, ja parempaa tulevaisuutta odotellessaan päätti ottaa hengen itseltään. Tästä Georg saa innoituksen kirjoittaa länsisaksalaiseen lehteen artikkelin DDR:n itsemurhatilastoista, toisin sanoen kertomalla faktoihin vedoten siitä, minkälaista elämä on muurin toisella puolella.

Salakuunneltaviinsa, Georgiin ja Christaan, tykästynyt ja heidän kauttaan jälleen oman inhimillisen puolensa löytänyt Wiesler on pieni virkamies, jolla on yhtäkkiä suuri valta. Hän voi yksin päättää, miten Christan ja erityisesti Georgin elämä tulee etenemään. Yksi puhelinsoitto, yksi raportti ja molemmat istuvat vankilassa. Tietojen salaaminen vaarantaisi hänen oman tulevaisuutensa, mutta ehkä antaisi Georgille mahdollisuuden näyttää muulle maailmalle, minkälainen paikka DDR on.

Wieslerin käsissä on kahden oikean ihmisen elämä samalla tavoin kuin Georgilla hänen näytelmiensä henkilöhahmojen. Hän voi käsikirjoittaa ja ohjata näitä ihmisiä paljon suuremmalla, mutta intiimimmällä näyttämöllä kuin Georg.

von Donnersmarckin elokuvassa ei ole – kuten jo todettua – mitään vikaa. Ei yhtään mitään. Se on alusta loppuun saakka täydellisen hyvin käsikirjoitettu, näytelty ja ohjattu kertomus pienistä ihmisistä suuren vallan alla, jotka kuitenkin voivat vaikuttaa ympäröivään maailmaan, jos vain uskaltavat. Wiesler on suurempi vallankumouksellinen kuin moni historian suuri ajattelija – eikä hänen tarvitse niinkään ajatella, riittää kun vain tuntee. Omaa elämää hänellä ei ole, joten ehkä hänen on elettävä muiden ihmisten kautta, kuten Georgkin.


LISÄMATERIAALI

Lisämateriaalia ei ole.

BLU-RAY-JULKAISU

Julkaisija: Universal / Sandrew
Tekstitys: Suomi, tanska, ruotsi, norja
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (2.35:1)
Levyjä: 1

12

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).