Hiipivää kauhua (1996) [Blu-ray]

FEAR
Yhdysvallat 1996

Ohjaus: James Foley
Käsikirjoitus: Christopher Crowe
Tuotanto: Brian Grazer, Ric Kidney, ym.
Pääosissa: Mark Wahlberg, Reese Witherspoon

1 tunti 37 minuuttia

Madonnalle musiikkivideoita ja tämän tähdittämän Who's That Girl -elokuvan ohjannut James Foley oli 1990-luvun alussa lupaava, joskaan ei nuori, ohjaaja. David Mametin näytelmään perustunut Myyntitykit (1992) oli suuri arvostelumenestys ja nyttemmin yksi moderneista klassikoista, mutta sen jälkeen Foley ei ole saanut mitään vastaavaa aikaiseksi.

Michael Mannin Viimeisen mohikaanin (1992) käsikirjoittaneen Christopher Crowen kynäilemä Hiipivää kauhua oli Foleyn toinen elokuva Myyntitykkien jälkeen. Tarinaltaan ja käsikirjoitukseltaan teos muistuttaa paljon television jännityselokuvia, onhan kyseessä yksinkertainen tarina psykopaatiin uhriksi joutuvasta perheestä ja näiden lopullisesta yhteenotosta, jonka tapahtumapaikka on tietysti uhrien kotitalo.

Kolmannessa elokuvaroolissaan nähtävä, tuolloin paremmin musiikistaan tunnettu Mark Wahlberg näyttelee kulmien alta katsovaa nuorisorikollista, joka rakastuu Reese Witherspoonin näyttelemään hyvään, parempaan keskiluokkaan kuuluvan perheen tyttäreen. Nicolen epäonneksi David ei olekaan niin mukava poika, miltä tämä aluksi vaikuttaa, vaan erittäin väkivaltainen, äärimmäisen mustasukkainen ja täysin kahjo. Kuten psykopaatit yleensä, hän kyllä osaa olla myös mukavakin, mutta tämä ei alusta alkaenkaan hämää Nicolen isää (William L. Petersen), joka toisaalta olisi epäileväinen kaikkien kuusitoistavuotiaan tyttärensä poikaystäväehdokkaita kohtaan.

Typerän suomenkielisen nimen saanut Hiipivää kauhua alkaa yksinkertaisen tehokkaasti tulevan tapahtumaympäristön helikopterista otetulla ilmakuvalla. Koko elokuva on visuaaliselta tyyliltään ja tarinankerronnaltaan hyvin paljon oman aikansa tuote, niin hyvässä kuin pahassakin. Wahlbergin ontuva roolisuoritus tai Witherspoonin henkilöhahmon tyhjänpäiväisyys eivät kuitenkaan ole filmin suurimpia ongelmia, vaan se on jälleen se yksi ja sama: käsikirjoitus. Foley onnistuu kuitenkin pitämään jännitystä yllä myös erittäin kliseissä loppukohtauksessa.

1990-luvulla vielä kuitenkin nähtiin vaivaa myös teiniyleisölle suunnattujen jännityselokuvien teossa, jota ei juurikaan voi sanoa tämän päivän nuorisotrillereistä.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

BLU-RAY-JULKAISU


Julkaisija:
Universal

Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.

Ääni:
DTS-HD Master Audio 5.1

Kuva:
16:9 (2.35:1)

Levyjä:
1

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).