4K UHD -arvostelu: The Flash (2023) on vähemmän kuin siltä odotti

a

THE FLASH
Yhdysvallat 2023

Ohjaus: Andy Muschietti
Käsikirjoitus: Christina Hodson, John Francis Daley, Jonathan Goldstein, Joby Harold
Tuotanto: Barbara Muschietti, Michael Disco
Pääosissa: Ezra Miller, Michael Keaton

2 tuntia 24 minuuttia

Vuosi 2023 ei ollut armollinen DC Comicsin sarjakuvafilmatisoinneille. Ensin tuli Shazam! Fury of the Gods -niminen jatko-osa muutaman vuoden takaiselle mainiolle ja hauskalle retroilulle, mutta se ei kiinnostanut ketään. Sitten vuorossa olivat The Flash ja Blue Beetle, jotka yleisö niin ikään hylkäsi. The Flashin olisi pitänyt olla menestys, monestakin syystä, mutta ilmeisesti yleisö on kyllästynyt supersankaritarinoihin. Vihdoinkin.

Paremmin sekoiluistaan yksityiselämässään kuin roolisuorituksistaan tunnettu Ezra Miller näyttelee Barry Allenia, alias The Flashia eli Salamaa, jonka oletetaan olevan elokuvan katsojalle entuudestaan tuttu hahmo. Kovin monimutkaisiahan näiden kiiltokuvamaisten supersankareiden tarinat eivät koskaan ole. Barry on saanut salamaniskusta supervoimat, jotka tekevät hänestä salamaakin nopeamman.

Pikkupoikana hänellä ei vielä näitä voimia ollut, mutta silloin hän olisi niitä tarvinnut, sillä joku tuntematon mies murhasi hänen äitinsä. Isä tuomittiin syyttömänä pitkään vankeusrangaistukseen. Aikamieheksi varttunut Barry yrittää yhä saada isänsä vankilasta ulos, mutta kun se ei näytä onnistuvan, hän päättää kokeilla aikamatkustamista. Kuitenkin yksi muutos menneisyydessä aiheuttaa ketjureaktion, ja kohta Barryn elämä sekä menneisyydessä että nykyisyydessä on entistäkin sekaisemmin.

Aikamatkustelun ansiosta elokuvaan on saatu mukaan Michael Keatonin näyttelemä Batman. Jälleennäkeminen lapsuuden sankarin kanssa ei ole likimainkaan niin riemastuttava kuin olisi odottanut. Keaton on vanha, eikä hänen Bruce Waynensa tai Batmaninsa pääse oikeuksiinsa näiden pienessä roolissa. Loppu on hänen osaltaan kuitenkin hieno.

Ezra Miller, kelpo näyttelijä, tekee parhaansa kaksoisroolissaan ja onkin elokuvan melkein ainoa kosketus aitoihin ihmistunteisiin. Kuten niin monista muistakin supersankaripellejutuista, The Flashista puuttuu nimenomaan aitous ja inhimillisyys.

Jättiläisbudjetista huolimatta osa elokuvan CGI-tehosteista on varsin kehnoja. Ohjaaja Andy Muschietti (Stephen Kingin Se osat 1 ja 2) suosii elokuvallista, filmillistä ilmettä sekä aitoja lokaatioita ja perinteisiä lavasteita pelkän green screenin sijasta. Vauhti on hyvä, mutta loppua kohden tapahtuu väistämättä paikoillaan junnaamista, kun elokuva etenee pakolliseen venytettyyn lopputaisteluunsa.

Digitaalisena kuvatun ja 4K-tasoisena viimeistellyn The Flashin 4K UHD -tallenne Dolby Visioneineen päivineen on referenssitasoa.

 
1tahtea
1tahtea1tahtea


Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Warner Bros.
Kuvasuhde: 1,90:1, 2160 p, Dolby Vision, HDR10, 24 fps
Ääni: Dolby Atmos-TrueHD, DD 5.1
Tekstitys: suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12
Levyjä: 2 (UHD + BD)


Lisämateriaali: poistettuja kohtauksia, useita dokumentteja ym.


  dvd