Tyhjiö (2018)

tyhjiodvd TYHJIÖ
Suomi 2018

Ohjaus: Aleksi Salmenperä
Käsikirjoitus: Aleksi Salmenperä
Tuotanto: Aleksi Salmenperä / Sahadok Oy, Misha Jaari, Mark Lwoff / Bufo Oy
Pääosissa: Laura Birn, Tommi Korpela, Hannu-Pekka Björkman

1 tunti 33 minuuttia

Aleksi Salmenperän tuorein ohjaustyö toteutettiin edellisen, Jättiläisen (2016), tapaan mahdollisimman salassa. Toisin kuin Jättiläisellä, Tyhjiöllä ei ollut edes budjetteja, mutta sittenkin sillä oli loistavat resurssit: Suomen parhaimmistoon lukeutuvat näyttelijät ja elokuvantekijät painoivat töitä ilmaiseksi. Kun ammattilaisen työllä ei olekaan rahallista arvoa, saadaan hyvin halvalla tehtyä eurooppalaisen laatuelokuvan standardit täyttävä teos.

Salmenperän itsensä käsikirjoittamassa tarinassa nähdään kohtauksia eräästä avioliitosta. Tommi Korpela näyttelee useamman vuoden ajan itsesäälissä ja luomistuskissaan rypenyttä runoilija-kirjailijaa, Eeroa, jonka kolmas menestysromaani ei synny millään. Samaan aikaan Eeron näyttelijäpuoliso, sisäpiirivitsimäisesti nimetty Pihla Sucksdorff (Laura Birn) alkaa saada jalkaansa oven väliin kansainvälisiin filmituotantoihin. Kahden kunnianhimoisen taiteilijasielun välinen kilpailu alkaa hiertää välejä.

Eero ja Pihla ovat yhdessä ikäviä ja erillään kiinnostavia hahmoja, mikä varmasti pitää paikkansa myös useiden todellisten pariskuntien kohdalla. Elokuva seuraa näiden kahden ihmisen parisuhteen ja urien kehittymistä kohti täyttä kaaosta välähdyksinä, kohtauksina, jotka energinen musiikki ja tehokas leikkaus erottavat toisistaan. Vaikka tarina on yhtenäinen, kertoen yksistä ja samoista ihmisistä, on elokuva episodimainen ja lyhytjännitteinen. Silloin tällöin pätkissä kuvattuun elokuvaan se sopii, eikä mainittavia jatkuvuusongelmia näy. Lopputuloksen perusteella ohjaajan näkemys on ollut selvä kaikille kolmelle kuvaajalle, jotka eivät tietenkään työskennelleet elokuvan parissa samanaikaisesti. Valtaosa elokuvasta on mustavalkoisena, mutta eri syistä erilaisia pätkiä nähdään myös väreissä.

Toisin kuin elokuvan alkuasetelma ehkä antaisi odottaa, Tyhjiö ei ole vain hyvin pienelle taiteilijapiirille tai kaupunkien kulttuuriyhteisöille samastumispintaa tarjoava teos. Lopulta se on hyvin suomalainen hirtehishuumorissaan, joka on hauskimmillaan kaupunkilais-Eeron lähdettyä pohjoiseen korpikirjailijan (Hannu-Pekka Björkman) luo kylään taloon, jossa ei enää selväjärkinen ihminen asuisikaan.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Elokuvapalvelu J. Suomalainen / B-Plan Distribution
Tekstitys: Suomi, suomi heikkokuuloisille, englanti, ruotsi
Ääni: Dolby Digital 5.1 / kuvailutulkattu 2.0
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

12u

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  
 

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).