Aikalainen (1984)

aikalainendvd

AIKALAINEN
Suomi 1984

Ohjaus: Timo Linnasalo
Käsikirjoitus: Timo Linnasalo, Ilpo Tuomarila, Paavo Piskonen
Tuotanto: Anssi Mänttäri / Reppufilmi Oy
Pääosissa: Paavo Piskonen, Kati Outinen, Rose-Marie Precht

1 tunti 8 minuuttia

1980-luvulla toisensa hyvin tunteneet Aki ja Mika Kaurismäki sekä Anssi Mänttäri tuottivat neljä elokuvaa maailman kuuluisimpien kirjailijoitten töistä. Kaurismäkien Villealfa Filmproductions Oy:n tuotantoa olivat William Shakespearen Hamletin ja Macbethin modernit filmisovitukset, joista Aki Kaurismäki ohjasi Hamletin liikemaailmassa (1987) ja Pauli Pentti Macbethin (1985). Kaurismäen debyytti pitkän näytelmäelokuvan ohjaajana oli Rikos ja rangaistus (1983), F. M. Dostojevskin klassikon moderni sovitus. Mänttäri puolestaan tuotti ja Timo Linnasalo ohjasi Dostojevskin Kirjoituksia kellarista -pienoisromaanin pohjalta Aikalaisen (1984).

Alkujaan teatterinäytelmäksi kaavailtu Aikalainen on tajunnanvirtaa ja harvinaisen elokuvallinen monologi. Paavo Piskosen näyttelemä aikalainen kuljeskelee 1800-luvun Venäjällä ja 1980-luvun Helsingissä kertoen näkemyksiään ihmisyydestä ja pohtien kaikkea mahdollista. Juonta ei sen kummemmin ole, ei tarinaakaan, on vain päähenkilö ja tällä paljon asiaa. Kati Outisen näyttelemä ilo- tai pikemminkin surutyttö sentään puhuukin jotain, muuten päähenkilö saa melko rauhassa puhua yksikseen.

Elokuvassa on useita kohtauksia, joissa Piskosen hahmo jatkaa kyselyjään ja tunteidensa purkamista keskellä aitoa Helsinkiä ja helsinkiläisten keskuudessa. Toisin sanoen nämä kohtaukset kaduilla ja liikekeskuksissa on kuvattu noin vaan käyttäen ohikulkijoita ja paikalle sattuneita ”avustajina”. Siitä tulee hieman dokumentaarista fiilistä. Dokumentaarisuutta on myös elokuvassa nähtävillä mustavalkoisilla jaksoilla, jotka näyttävät kuvamateriaalia näytelmän monologiharjoituksista.

Ohjaaja Linnasalo ja kuvaaja Heikki Katajisto ovat tehneet hillityn näyttävän elokuvan, jonka kuvallisessa ilmaisussa on paljon enemmän kunnianhimoa kuin monissa paremmin elämään jääneissä aikalaiselokuvissa. Jatkuvuus on ensiluokkaista ja leikkaus saumatonta. Tämä kaikki yhdistettynä Piskosen eläytymiseen rooliinsa ja dostojevskiläiseen sisältöön luovat kiinnostavan ja erilaisen katselukokemuksen, joka noin 70-minuuttisena on täsmälleen oikean pituinen.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: VLMedia
Tekstitys: Ei tekstitystä
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 1,78:1 (alkuperäinen kuvasuhde oli 1,66:1)
Levyjä: 1

7u

Ilmeisen uudesta filmisiirrosta tehty DVD-tallenne, johon ajan tyylille ominaisesti kuuluu alkuperäisestä poikkeava kuvasuhde. Se näyttää monin paikoin venytetyltä eikä uudelleen rajatulta.

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).