Helunan häämatka (1955)

helunanhaamatkadvd

HELUNAN HÄÄMATKA
Suomi 1955

Ohjaus: Sakari Jurkka
Käsikirjoitus: Tapio ”Roy” Vilpponen
Tuotanto: Veikko Itkonen / Veikko Itkonen Oy
Pääosissa: Sirkka-Liisa Wilén, Sakari Jurkka, Pentti Viljanen

1 tunti 2 minuuttia

Kuuroudestaan huolimatta lavastajana komean uran tehnyt Tapio ”Roy” Vilpponen käsikirjoitti uransa aikana kahdeksan pitkää elokuvaa, joista kuusi Veikko Itkosen tuotantoyhtiölle. Nämä kaikki saivat osakseen ankaraa kritiikkiä, eikä suotta, sillä kehnoimmillaan ne elokuvat olivat totisesti kehnoja. Erinomainen esimerkki tästä on Helunan häämatka (1955), jonka ohjaustehtävää Itkonen tarjosi alun perin Orvo Saarikivelle, joka ei ollut tehnyt pitkää elokuvaa sitten 1940-luvun lopun. Se, että Saarikivi käsikirjoituksen luettuaan kieltäytyi tehtävästä, kuvastaa hyvin kirjallisen pohjan laatua.

Vilpponen on ”lainannut” käsikirjoitukseensa vitsejä suoraan oman aikansa kotimaisista ja ulkomaisista elokuvista, häpeilemättä ja surutta. Helunan häämatka kertoo sisävesilaivasta ja sen ”värikkäistä” matkustajista, eritoten kapteniin (Reino Valkama) nuoresta tyttärestä (Sirkka-Liisa Wilén), joka haaveilee filmitähden urasta ja haluaisi nyt mukaan laivalla olevan revyyn esitykseen. Isä kieltää, joten tytär keksii kaverinsa (Sakari Jurkka) kanssa pienen juonen. Seuraa kehnoja peruukkeja ja tekopartoja ynnä muuta sellaista.

Helunan häämatka on köyhän miehen Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta (1950), jonka ohjanneen Ville Salmisen poika Ville Veikko Salminen nähdään tässä pikkuroolissa, yhdessä uransa ensimmäisistä. Nimestään huolimatta elokuva ei kerro filmissä kerran pari nähtävän Heluna-lehmän matkasta astutettavaksi, vaan kaikesta muusta kylläkin. Siinä missä Kaunis Veera oli loistava viihde-elokuva hyvällä musiikilla, Helunan häämatkoissa mikään ei toimi ja laulu- ja tanssinumerot ovat pahimmillaan erittäin noloja, eritoten erään lapsinäyttelijän lauluesitys. Kauniista Veerasta poiketen valtaosa Helunan häämatkan laivakohtauksista on kuvattu studiossa, mitä ei voi olla huomaamatta ja ääniraidalta kuulematta. Kaikesta paistaa läpi halpuus, kiire ja välinpitämättömyys – jopa elokuvan kestosta, kun se alkusoittoineenkin kestää vain täpärästi yli tunnin.

1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: VLMedia
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 1,33:1
Levyjä: 1

su

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla