Loikkarit (2017)

loikkaritdvd

SANGARID
Viro, Suomi 2017

Ohjaus: Jaak Kilmi
Käsikirjoitus: Martin Algus
Tuotanto: Kristian Taska; osatuottaja Ilkka Matila / MRP Matila Röhr Productions Oy
Pääosissa: Märt Pius, Karl-Andreas Kalmet, Veiko Porkanen

1 tunti 32 minuuttia

Virolainen elokuvatuotanto kasvaa ja kehittyy melkoisin harppauksin, vaikka vironkielisten elokuvien markkinat ovat vieläkin pienemmät kuin suomenkielisten. Se näkyy monessa, eritoten elokuvien budjeteissa, mutta onneksi välillä suomalais-virolainen yhteistyö elokuvien parissa toimii myös toiseen suuntaan.

Jaak Kilmin ohjaama Loikkarit on elokuva, jolla voisi kuvitella olleen mahdollisuudet menestyä myös Suomen valkokankailla. Kyseessä on kesäinen tie-elokuva, jossa kolme virolaista nuorta miestä päättää jättää 1980-luvun Neuvostoliiton taakseen ja lähteä kumiveneellä lahden yli Suomeen ja sitä kautta Ruotsiin. Vapaa maailma kiinnostaa näitäkin nuoria miehiä, jotka saavat kotimaassaan vain haaveilla kaikista niistä materialistisista hienouksista, mitä länsimaissa on.

Martin Algusin käsikirjoittama Loikkarit ei ole mikä tahansa farssi, vaan tositapahtumiin pohjautuva sellainen. 1980-luvulla muutama virolainen nuorimies teki vastaavanlaisen matkan Suomeen ja edelleen Ruotsiin, missä heistä tulee hetkeksi sankareita: Neuvostoliitosta vapaaseen maailmaan paenneita urhoja. Alamäkeen joutunut promoottori alkaa leipoa pojista rokkibändiä, vaikka nämä eivät osaa laulaa tai soittaa. Kun siitä ei tule mitään ja leipä näyttää kapitalistisessakin maailmassa olevan työn takana, päättävät nuorukaiset suunnata Suomeen ja ryöstää koruliikkeen. Sen jälkeen vuorossa onkin jo pankkiryöstö.

Tuotannollisessa mielessä Loikkarit on taitavasti tehty. Suomessa on kuvattu Helsingin ja Tukholman kaupunkikuvat, Virossa kaikki muu – ja se kyllä näkyy. 1,2:lla miljoonalla eurolla tuotettu elokuva on Viron kustannustason ansiosta tuotannollisesti ja teknisesti samanlaatuinen kuin suuremmalla rahaalla tehdyt suomalaiset ja ruotsalaiset elokuvat.

Kilmin tarinan- ja kuvakerronta ovat lähempänä nykypäivän ruotsalaisia komedioita kuin suomalaisfilmejä, mutta yhdellä merkittävällä erolla: värimäärittelyssä on vedetty elokuvan päälle samanlainen kusenkeltainen auringonpaiste, mitä myös suomalaisissa elokuvissa jostain käsittämättömästä syystä suositaan.

Loikkareissa on nuorten miesten kuolemattomuuden ja huolettomuuden henki ja tekemisen meininki, mikä välittyy myös katsojaan.

3tahtea


LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU:

Julkaisija: MRP Distribution / Elokuvapalvelu J. Suomlainen
Tekstitys: Suomi
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 16:9 (2.35:1)
Levyjä: 1

7u

dvd