Toivon tuolla puolen (2017)

toivontuollapuolenbd

TOIVON TUOLLA PUOLEN
Suomi, Saksa 2017

Ohjaus: Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Tuotanto: Aki Kaurismäki / Sputnik Oy, Misha Jaari, Mark Lwoff / Bufo Oy
Pääosissa: Sakari Kuosmanen, Sherwan Haji, Simon Hussein Al-Bazoon

1 tunti 40 minuuttia

Aki Kaurismäki oli 1980-luvulta aina 1990-luvun puoliväliin saakka erittäin tuottelias ohjaaja ja tuottaja, mutta 2000-luvulla mies on ohjannut vain neljä elokuvaa. Niistä kaksi on suuria menestyksiä, niiden välittömät seuraajat taasen huomattavasti vaatimattomampia teoksia. Ensin Mies vailla menneisyyttä (2002) sai seuraajan Laitakaupungin valoista (2006), nyt Le Havren (2011) jälkeen vuorossa on Toivon tuolla puolen (2017).

Uudessa elokuvassa ollaan Helsingissä, jonne syyrialainen Khaled (Sherwan Haji) saapuu laivan hiilikasaan piiloutuneena. Elokuvan toinen päähenkilö on Sakari Kuosmasen näyttelemä Wikström, entinen kauluspaitakauppias, joka myy varastonsa ja ostaa parhaat päivänsä nähneen kapakan Helsingin laitamilta. Ennen pitkää Khaled päätyy kapakan pihalle ja pääsee Wikströmille töihin.

Le Havren tapaan Toivon tuolla puolen on elokuva pakolaisista, mutta tuore elokuva on edeltäjäänsä ajankohtaisempi. Toivon tuolla puolen -elokuva on Kaurismäen käsitys Suomen pakolaistilanteesta ja -politiikasta, joita hän kuvaa kaavamaisesti ja innottomasti. Turvapaikkaa anovan Khaledin tausta ja matkan syy käydään läpi niin juurta jaksaen, että koko elokuva alkaa muistuttaa ajankohtaisohjelmassa nähtävää haastattelua. Lopputuloksen perusteella Kaurismäki on mennyt sanoma edellä, eikä tätä viestiä voikaan olla huomaamatta. Valitettavasti samalla itse elokuvasta puuttuu se verraton rytmi, tilannekomiikka ja musta huumori, mikä on tehnyt monista Kaurismäen elokuvista hyvin eläviä teoksia, vaikka filmin päähenkilöt ovatkin kivikasvoisia kirjakielen puhujia.

Kaurismäen kaikki elokuvat kuvannut Timo Salminen ja ohjaaja eivät ole visuaalista tyyliään vaihtaneet, eikä pitäisikään. Kokonaisuutena Toivon tuolla puolen ei ole kuvaukseltaankaan yhtä kaunis kuin ohjaaja-kuvaaja-kaksikon parhaimmat työt, mutta värien, sävyjen ja varjojen sommitelmana se on silti harmoninen teos. Samanlaista harmoniaa Kaurismäki hakee myös elokuvan sisällöllä.

3tahtea

 
LISÄMATERIAALI:

Neljä "musiikkivideota" ja traileri.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Future Film
Tekstitys: Suomi, ruotsi
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, DD 5.1
Kuva: 16:9 (1.85:1)
Levyjä: 1

12u

dvd blu ray