Sota ja mielenrauha (2016)

sotajamielenrauhadvd

SOTA JA MIELENRAUHA
Suomi 2016

Ohjaus: Ari Matikainen
Käsikirjoitus: Ari Matikainen
Tuotanto: Liisa Juntunen / Kinocompany Oy

1 tunti 11 minuuttia

Ari Matikaisen ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva kertoi laulaja Jorma Kääriäisestä ja toinen venäläisestä toisinajattelijasta. Matikaisen kolmas elokuva Sota ja mielenrauha on tarina siitä, miten sota vaikutti suomalaisten rivisotilaiden maailmankuvaan, ajattelutapaan ja siihen mielenrauhaan.

Tavallisten, nimeämättömien sotilaiden ajatuksia kerrotaan näiden kirjoittamia kirjeitä lukemalla. Dokumentti käsittelee kaikkea mahdollista sotaan liittyvää: kuoleman jatkuvaa läsnäoloa, koti-ikävää, menetettyä nuoruutta, asemasotavaiheen passiivista oleskelua ja vuosien poissaoloa kotoa. Auttamatta aiheet ovat sellaisia, mitä kaikki vähänkään pintaa syvemmälle menneet fiktiiviset sotaelokuvat ovat kuvanneet. Sodan ja mielenrauhan tapauksessa autenttiset kokemukset tekevät vähintään yhtä suuren vaikutuksen kuin näytelmäelokuvien ihmiskohtalot, ja ennen kaikkea antavat mahdollisuuden ymmärtää niitä satojatuhansia suomalaisia nuoria miehiä, jotka taistelivat isänmaansa puolesta.

Elokuvaan on haastateltu muutamia asiantuntijoita, joiden ajatuksilla ja tiedoilla on yhtä suuri rooli kuin näyttelijöiden lukemilla aidoilla sota-ajan kirjeillä – vaikka tietysti sotaa kokemattomien ihmisten puheet tekevät huomattavasti vähäisemmän vaikutuksen.

Kaikki elokuvan puheet ja tarinat on kuvitettu valokuvien ja filminpätkin, jotka ovat peräisin useista eri lähteistä; mukana on myös muutamia dramatisoituja kohtauksia. Tekniseltä ja taiteelliselta toteutukseltaan Sota ja mielenrauha on ensiluokkainen dokumenttielokuva. Janne Laineen äänisuunnittelu sekä Janne Haaviston ja Tarja Merivirran säveltämä musiikki yhdistettynä Matti Näräsen mittavaan leikkaustyöhön luo elokuvan mahtavan – ja jälleen kerran, vaikuttavan – tunnelman.

tahtitahtitahtitahti

 
LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia, 2017
  Tekstitys: Suomi, ruotsi, englanti
  Ääni: Dolby Digital 5.1 & 2.0
  Kuva: 16:9 (1.85:1)
  Levyjä: 1

12