Synnitön lankeemus (1943)

synnitonlankeemusdvd

SYNNITÖN LANKEEMUS
Suomi 1943

Ohjaus: Hannu Leminen
Käsikirjoitus: Hannu Leminen, Ilmari Unho
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus (SF)
Pääosissa: Hannes Häyriäinen, Toini Vartiainen, Aino Lohikoski

1 tunti 22 minuuttia

synnitonlankeemus1
Toini Vartiainen ja Hannes Häyrinen. Kuva: KAVI

Ulkomaisten aiheiden hyödyntäminen suomalaisessa elokuvassa ei ollut vallan tavatonta studioaikakaudella, varsinkaan Suomen Filmiteollisuudessa, missä filmattiin muun muassa ruotsalaista, brittiläistä, itävaltalaista ja ranskalaista alkuperää olevia tarinoita. Yksi näistä on brittiläisen C. S. Foresterin vuonna 1927 ilmestyneeseen Ihmeellinen viikko -romaaniin pohjautuva Synnitön lankeemus, jonka alkuteksteissä alkuperäiskirjailijasta ei puhuta yhtään mitään. Myöhemmin Foresterin teoksista on syntynyt muun muassa sellainen elokuvataiteen merkkiteos kuin John Hustonin Afrikan kuningatar (1951).

synnitonlankeemus2
Hannes Häyrinen, Aino Lohikoski ja Pentti Viljanen. Kuva: KAVI

Synnitön lankeemus tapahtuu kuin tapahtuukin sen yhden ihmeellisen viikon aikana. Hannes Häyrinen näyttelee setänsä antiikkiliikkeessä työskentelevää Timoa, jonka oikea intohimo on näytteleminen ja teatteri. Asuntolansa emännän (Aino Lohikoski) iloksi Timo on säntillinen ja suoraselkäinen nuorimies, joka ei juokse alkoholin tai naisten perässä. Se tilanne korjaantuu, kun uusimman teatterikappaleen ohjaaja (Jalmari Rinne) käskee naisasioissa kokematonta Timoa opiskelemaan aihetta ja hankkimaan elämäänsä jännitystä.

Teatterissa häärävä Aili (Toini Vartiainen) on valmis auttamaan. Nuoret käyvät treffeillä, mutta sen lisäksi Ailin isä August (Topo Leistelä) tulee tahtomattaankin antaneeksi Timolle lisäjännitystä. Puolustusministeriöille aseita suunnitteleva August joutuu venäläisten kidnappaamaksi. Timo joutuu vahingossa tekemisiin venäläisten kanssa, joilta hän saa Augustin suunnitelmat. Timo, kokematon ja hyväsydäminen nuorimies, ei tiedä, miten toimisi sen enempää Ailin kuin tämän isän papereiden kanssa. Maine on kuitenkin vaarassa mennä, ehkä henkikin, mutta poikamiesstatus varmasti.

29-vuotias Häyrinen on epätasainen kuten useissa nuoruuden rooleissaan, kun taas vähemmän taitava ja kymmenen vuotta nuorempi Vartiainen pysyy samanlaisena alusta loppuun saakka.

synnitonlankeemus3
Hannes Häyrinen ja Toini Vartiainen. Kuva: KAVI

Turhankin monimutkaiseksi kirjoitettu Synnitön lankeemus on kahden ohjaajan, Hannu Lemisen ja Ilmari Unhon, yhdessä käsikirjoittama. Kaksikko teki samaan aikaan käsikirjoituksen myös itävaltalaisen Stefan Zweigin vuonna 1922 ilmestyneestä novellista; lopputuloksena oli loistava Valkoiset ruusut (1943). Näin ollen Leminen ohjasi vuoden 1943 aikana kaksi ulkomaiseen aiheeseen pohjautuvaa elokuvaa, joista Synnitön lankeemus on auttamatta vähäpätöisempi, melkeinpä välityö Lemisen uralla. Siihen on haettu ajankohtaisuutta silkassa propagandatarkoituksessa.

Lemisen kuudennessa ohjaustyössä mättää eritoten käsikirjoitus ja rytmi. 84-minuuttinen elokuva olisi kaivannut käsikirjoituksen turhien kikkailujen yksinkertaistamista (miksi Timo saa paperit vasta täysin järjettömän yhteentörmäyksen seurauksena eikä jo silloin, kun hän näkee Augustin kidnappauksen) ja nopeampaa vauhtia ohjaukseen. Pitkäpiimäinen elokuva ei kuitenkaan ole, se on kelpo viihdettä ja lavastuksiaan myöten edustaa Suomen Filmiteollisuuden tuon ajan komediatuotantojen parempaa luokkaa.

tahtitahtitahti

 
LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia, 2017
  Tekstitys: Ei tekstitystä
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
  Levyjä: 1

s

Tekniseltä laadultaan keskinkertainen DVD-julkaisu.