Isku suoneen (1988, TV-sarja)

iskusuoneendvd

ISKU SUONEEN
Suomi 1988

Ohjaus: Anssi Mänttäri
Käsikirjoitus: Anssi Mänttäri
Tuotanto: Petra Tarjanne / Reppufilmi Oy; MTV Oy
Pääosissa: Antti Litja, Matti Oravisto, Juha Mäkelä

2 tuntia 22 minuuttia (3 jaksoa)

Turkulaissyntyisen Pentti Kirstilän (s. 1948) parissakymmenessä romaanissa seikkailut ylikonstaapeli Lauri Hanhivaara pääsi ensimmäisen ja toistaiseksi viimeisen kerran valkokankaalle Antti Litjan näyttelemänä Matti Kassilan ohjaamassa Jäähyväiset presidentille -elokuvassa (1987). Elokuva menestyi vain kohtalaisesti, joten Hanhivaara seikkaili jatkossa vain televisiossa, missä hahmo oli nähty jo vuonna 1985 Tapani Pertun esittämänä.

Pienen budjetin ja yhtä pienen yleisön elokuvistaan tunnettu Anssi Mänttäri ohjasi, käsikirjoitti ja tuotti kolme Hanhivaara-sovitusta televisiolle. Ensimmäisenä valmistunut kolmiosainen Isku suoneen seuraa Helsingissä toimivan huumeliigan toimintaa ja Hanhivaaran tutkimuksia. Automekaanikko Kivisalmi (Juha Mäkelä) ostaa huumeita Tanskassa asuvalta Lasselta (Pertti Sveholm) ja tuo ne maahan, huumekauppaa pyörittävän Laukkasen (Mikko Hänninen) harmiksi. Hanhivaara ja hänen esimiehensä Juurto (Matti Oravisto) ovat jo pitkään tutkineet Helsingin huumekauppaa, mutta pääsevät vasta nyt tekijöiden jäljille.

iskusuoneenstill1 iskusuoneenstill2

Kirstilän samannimisessä romaanissa päähenkilö ei ollut Hanhivaara, mutta televisiosovitukseen päähenkilön nimi on vaihdettu entuudestaan tutumpaan ja myyvempään. Väsyneenoloinen Litja tekee kaltaisensa ammattilaisen takuuvarmaa työtä, vaikkei roolisuoritus hänen tasoisensa olekaan. Mänttäriä on syytä kiittää legendaarisen Matti Oraviston palkkaamisesta, mutta myös moitittava amatöörimäisen Laura Heimon (Munsterhjelm) valitsemisesta sarjan suurimpaan naisrooliin. Muihin merkittäviin rooleihin on valittu vähemmän nimekkäitä näyttelijöitä, joista eritoten karismaattinen Juha Mäkelä nostaa sarjan tasoa.

Tarinassa olisi varmasti riittänyt paremmin aineksia puolitoistatuntiseen elokuvaan kuin kaksi- ja puolituntiseen televisiosarjaan, jossa on paljon löysää ja toistoa. Huumepoliisin korruptiotakin käsittelevän sarjan sisällössä on yllättävää ajankohtaisuutta kolmekymmentä vuotta myöhemminkin.

iskusuoneenstill3 iskusuoneenstill4

Mänttäri ja vakiokuvaajansa Heikki Katajisto käyttävät myös televisiotyössään elokuvan kuvakerrontaa, mikä tarkoittaa sitä, ettei Isku suoneen ole aikansa televisiotuotannolle tyypillisesti vain sarja lähikuvia. Ilmeisen vähäiset ovat olleet Mänttärin TV-sarjankin resurssit, mutta tietynlainen koruttomuus sopii aiheeseen.

tahtitahtitahti

 
LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

Julkaisija: VLMedia, 2017
Tekstitys: Ei tekstitystä
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 4:3 (väri)
Levyjä: 1

12