Tilinteko (1987)

tilintekodvdkansi

TILINTEKO
Suomi 1987

Ohjaus: Veikko Aaltonen
Käsikirjoitus: Veikko Aaltonen, Aki Kaurismäki
Tuotanto: Aki Kaurismäki / Villealfa Filmproductions Oy
Pääosissa: Juhani Niemelä, Esko Nikkari, Kaija Pakarinen

1 tunti 8 minuuttia

Rauni Mollbergin apulaisohjaajana Milkassa (1980) ja Tuntemattomassa sotilaassa (1985) työskennelleen Veikko Aaltosen esikoisohjaus on Mollbergin elokuvien täydellinen vastakohta ainakin tuotannon suuruuden osalta: Tilinteko valmistui vain 240 000 eurolla, se on kengännauhabudjetin elokuva ja se näkyy, mutta sillä ei ole merkitystä.

Aki Kaurismäen ja Aaltosen yhdessä ideoima elokuva pohjautuu kahteen samantyyliseen maaseudulla tehtyyn postiryöstöön. Elokuvan alussa Nieminen (Juhani Niemelä) ja Varjola (Esko Nikkari) ovat naamioituneita poliiseiksi ja pysäyttävät postiauton. He kuljettavat auton syrjäisemmälle seudulle, vievät rahaa täynnä olevat postisäkit ja pahoinpitelevät molemmat autossa olleet työntekijät, joista toinen kuolee. Sen lisäksi myös Nieminen saa osansa: Varjola ampuu toveriaan selkään ja pakenee.

tilintekostill1t tilintekostill2t

Ampumisesta hengissä selvinnyt Nieminen ei kerro kuulusteluissa rikostoverinsa nimeä. Muutaman vuoden kuluttua hän pääsee parin viikon lomalle, jolloin hän suuntaa pieneen maalaispitäjään, jonka kaupunginjohtajaksi Varjola on noussut. Hiljainen kylä odottaa jännityksellä eduskuntavaaleja, joissa Varjola on ehdolla. Vaimon ja lapsen hankinnut Varjola on tehnyt itsestään jotain, mutta nähtyään Niemisen tuntee nopeasti silmukan kiristyvän kaulansa ympärillä. Mitä Nieminen haluaa, sitä ei taida Nieminen itsekään tietää.

Tilinteolle kertyi esityspituutta vain 72 minuutin verran. Aaltonen itse kertoi myöhemmin käsikirjoituksen jääneen vieläkin lyhyemmäksi, vain parikymmensivuiseksi. Nämä seikat toimivat elokuvan eduksi: Tilinteko on pysynyt erittäin tiiviinä, suoraviivaisena elokuvana, vaikka sen päähenkilöiden motiivit eivät ole niin yksiselitteisiä. Toisekseen Varjolan nousu murhamiehestä ja varkaasta maalaispitäjän kaupunginjohtajaksi jää ilman selitystä. Varmasti syinä ovat olleet neuvokkuus ja postiryöstöstä saadut rahat, mutta tämä vaihe Varjolan tarinassa olisi saattanut olla paljon kiinnostavampi kuin Niemisen kosto ja olisi ainakin lisännyt elokuvaan pituutta sen puuttumaan jääneen puolituntisen verran. Silti, Tilinteko toimii tällaisenakin oikein hyvin.

Elokuvan kolmas päähenkilö on Kaija Pakarisen näyttelemä paikallinen kampaamoyrittäjä Leena, joka kiinnostuu samaan matkustajakotiin majoittuvasta Niemisestä. Pakarisella on ollut käytettävissään vaatimattomat resurssit, mutta hän on tehnyt roolihahmostaan hyvin kiinnostavan – ja saikin roolistaan Jussin. Vieläkin enemmän Jussi-palkinnon olisi ansainnut Esko Nikkari, jonka näyttelemä murhamies on hyytävä, vaarallinen mies.

 tilintekostill3t tilintekostill4t

Tuotannon vaatimattomat resurssit eivät jää haittaamaan, sillä tekninen ja taiteellinen toteutus on pätevää. Lisäksi koko elokuvahan sijoittuu pieneen maalaispitäjään, jollaiset eivät 1980-luvun Suomessa olleet tämän näyttävämpiä eivätkä eduskuntavaalikampanjatkaan juuri Varjolan omaa kaksisempia.

Tarinankerronnan jo esikoisohjauksessaan erittäin hyvin hallitseva Aaltonen osaa tehdä elokuvia, joiden tylsät kohdat on jätetty kokonaan kirjoittamatta ja loputkin löysät jätetty pois viimeistään leikkausvaiheessa. Timo Salmisen kuvausjälki on karuudessaan komeaa, aivan kuten elokuvan tapahtumapaikkakin, ja kehunsa ansaitsee myös Leo Frimanin säveltämä tehokas musiikki.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia
  Tekstitys: Ei tekstitystä
  Ääni: Dolby Digital 2.0
  Kuva: 4:3 (1.85:1)
  Levyjä: 1

12