Tunteiden temppelit (2015)

tunteidentemppelitdvd

TUNTEIDEN TEMPPELIT
Suomi 2015

Ohjaus: Jouko Aaltonen
Käsikirjoitus: Jouko Aaltonen, Toni Puurtinen, Henri Waltter Rehnström
Tuotanto: Jouko Aaltonen / Illume Oy

1 tunti 21 minuuttia

Taistelu Turusta -dokumenttielokuvassa (2011) ohjaaja Jouko Aaltonen käsitteli suomalaisten paikallispoliitikoiden ja rahamiesten innokkuutta tuhota vanhoja kauniita rakennuksia uusien rumien betonirakennelmien tieltä. Tuoreimmassa elokuvassaan Aaltonen kertoo suomalaisista elokuvateattereista, eikä tietenkään unohda purkutuomion saaneiden kauniiden kinopalatsien kohtaloa.

Kuvausryhmä on seurannut erilaisten suomalaisten elokuvateattereiden toimintaa eri puolilla Suomea, mutta pääpaino on pienemmissä ja pitkät perinteet omaavissa teattereissa – siellä, missä elokuvissa on vielä jotakin muutakin viehätystä kuin kliininen kaupallisuus ja tuotteistaminen. Finnkinon multipleksit ovat mukana juuri sen verran kuin on pakko, vaikka missään vaiheessa niiden vaikutusta pienten teattereiden kuolemaan ei oteta esiin. Elokuvateattereiden tappajiksi leimataan televisio ja videotallenteet. Yhteen vanhaan elokuvateatteriin ovat Jehovan todistajat tehneet pesän, toisessa keilataan, kolmannessa tanssitaan.

Suomalaisista elokuvantekijöistä vain Matti Kassila ja Aki Kaurismäki on otettu mukaan haastateltavien joukkoon, mutta heidänkin osuutensa jää pieneksi. Eniten äänessä ovat elokuvateattereiden entiset ja nykyiset omistajat. Tavalliset elokuvissakävijät kertovat siitä tunteiden kirjosta, mitä elokuvateatterin hämärässä on koettu: iloa, rakkautta, surua ja jännitystä.

Pienten elokuvateattereiden tarinat ovat kiinnostavia ja suorastaan innoittavia. Hieman toisenlaisen tunnelman luo elokuvateattereiden digitalisointia käsittelevä osuus, jossa on ymmärretty kuvata asiaa myös filmikopioiden lähtöpaikassa, eikä vain niissä teattereissa, jotka joutuivat sulkemaan ovensa ylivoimaisen kalliin digitalisoinnin edessä.

Suomalaisille elokuvien ystäville Tunteiden temppeli on tietenkin mieleen. Se on nopea katsaus kotimaiseen elokuvateatteritoimintaan, jossa rakkaus elokuvaan on niin ilmeinen, että alan kokemien takaiskujen kertaamisen jälkeenkään katsoja ei voi olla muuta kuin iloinen.

tahti2


LISÄMATERIAALI

Katsojien ja koneenkäyttäjien muistoja 8 minuutin verran sekä elokuvan traileri.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia (teatterilevitys Pirkanmaan elokuvakeskus)
  Tekstitys: Englanti, ruotsi
  Ääni: Dolby Digital 5.1 & 2.0
  Kuva: 16:9 (1.78:1), väri/mv
  Levyjä: 1

s

dvd