Fakta homma (1987)

spedetaydellinenkokoelmadvd

FAKTA HOMMA
Suomi 1987

Ohjaus: Jukka Virtanen
Käsikirjoitus: Riitta Havukainen, Taneli Mäkelä, Eija Vilpas
Tuotanto: Spede Pasanen / Filmituotanto Spede Pasanen Oy
Pääosissa: Eija Vilpas, Riitta Havukainen, Taneli Mäkelä, Lasse Karkjärvi

1 tunti 30 minuuttia

Vuonna 1986 Ylellä alkanut Fakta homma -komediasarja kertoi kahden pariskunnan, Hansun ja Auliksen sekä Pirren ja Hekan, elämästä ja seikkailuista kesäisellä Pirkanmaalla. Jaksot olivat 10–15-minuuttisina, eivätkä sellaisinakaan yhtään liian lyhyitä.

Televisiosarjan hyvän menestyksen jälkeen Spede Pasanen tuotti sarjan pohjalta pitkän elokuvan, jonka suurin ongelma onkin sen pituus. Tällaista tarinaa ja näitä hahmoja ei yksinkertaisesti voi sietää puolentoista tunnin ajan. Tietysti asiaa voisi auttaa, jos pitäisi näitä hahmoja jotenkin hauskoina.

faktahomma1stillit faktahommastilli2t

Fakta homma -elokuva seuraa näiden kahden pariskunnan kesälomareissua leirintäalueelle, jossa he asustelevat asuntovaunussa, viettävät Hansun ja Auliksen hääpäivää, vaihtavat autoon rengasta, tappelevat naapurien kanssa, häiritsevät muita lomalaisia ja tapaavat vanhoja tuttujaan. Käsikirjoitus on televisiosarjankin kynäilleiden Eija Vilppaan, Riitta Havukaisen ja Taneli Mäkelän käsialaa. Kokemattomuus näkyy: kolmikko on kynäillyt 90-minuuttisen version siitä, minkä he olisivat televisioformaatissa kertoneet kymmenessä minuutissa.

Elokuvan on ohjannut Jukka Virtanen, joka ei ollut mukana tekemässä alkuperäistä televisiosarjaa. Virtasen edellisestä elokuvaohjauksestakin oli kulunut lähes kaksikymmentä vuotta. Kuin muistaa, miten loistavaan saavutuksesen Virtanen ylsi Pähkähullulla Suomellaan (1967), joka oli vitsien sarjatulta, äärimmäisen energinen elokuva, on täysin mahdotonta uskoa, että Fakta homma -elokuva on saman miehen ohjaama. Tästä ”filmistä” puuttuu energisyys, hauskuus ja ohjaajan näkemys.

Fakta homma on näyttelijöidensä ehdoilla tehty ”filmi”, joka on itse asiassa kuvattu videolle televisiotuotantojen tapaan. Siinä ole visuaalisesti yhtään mitään, minkä takia tällainen olisi kannattanut käydä valkokankaalta katsomassa. Eikä sitä juuri kukaan käynytkään katsomassa.

tahtitahti2tahti2tahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia / MTV
  Tekstitys: Ei txt
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1)
  Levyjä: 1

s

Julkaistu omana erillisjulkaisunaan sekä osana mm. Spede – Täydellinen kokoelma -DVD-kokoelmaa.