Sankarialokas (1955)

sankarialokas

SANKARIALOKAS
Suomi 1955

Ohjaus: Aarne Tarkas
Käsikirjoitus: Aarne Tarkas
Tuotanto: Mauno Mäkelä / Fennada-Filmi Oy
Pääosissa: Lasse Pöysti, Leo Jokela, Jussi Jurkka

1 tunti 20 minuuttia

Aarne Tarkaksen ohjaaja- ja käsikirjoittajauran ensimmäinen sotilasfarssi on varsin omalaatuinen yksilö yleensä niin samanlaisia teoksia tuottavassa lajityypissä.  Sankarialokkaan päähenkilö on Lasse Pöystin näyttelemä Esko Sirola, köyhä aloitteleva kirjailija, joka on juuri saamassa valmiiksi ensimmäisen romaaninsa. Sen jälkeen hän aikoo pyytää Sinikkaa (Tuulikki Suomela) vaimokseen, mutta neidon isä, eversti Sotavaara (Pentti Irjala), ei pidä armeijaa vältellyttä Eskoa minkäänlaisena miehenä. Siispä Esko suuntaa armeijaan, joutuu siellä kilpakosijansa von Klingsporin (Esko Saros) komennukseen ja saakin viettää aikaansa lähinnä perunateatterissa mustalaisen (Leo Jokela) ja narsistin (Kai Lappalainen) seurassa.

sankarialokas1t sankarialokas2t

Tylsän arjen vastapainoksi Esko keksii päähenkilön uuteen sota-aiheiseen novellikokoelmaansa. Muukalaislegioonan Tim Smith seikkailee Eskon mielikuvituksessa siten kuin kenen tahansa osaamattoman kioskikirjailijan teksteissä. Nämä seikkailu on sittenkin tietenkin Tarkas meille kuvittanut ja tehnyt Sankarialokkaasta korkealentoisemman kuin varmaankaan yhdestäkään toisesta suomalaisesta sotilasfarssista. Tom Smithin kavereiksi Esko tietysti kuvittelee milloin mustalais- tai narsistitoverinsa, milloin äksyn korpraalin (Jussi Jurkka), joiden seurassa Smith seikkailee mm. erämaassa ilman vettä.

sankarialokas3t sankarialokas4t

Vaikka Sankarialokas on lajityypissään harvinaisen kekseliäis yksilö, ei se ole Tarkaksen hauskimpia elokuvia; hyvistä ideoista ei ole syntynyt niin hauskaa filmiä kuin mihin olisi ollut mahdollisuudet. Pöysti ja varsinkin Jokela ja Jurkka saavat näytellä samoilla maneereilla muutamaa erilaista roolia, mutta hauskimmat hetket ovat sittenkin pieninä paloina siellä täällä, mm. varusvaraston ylikersantin (Pentti Viljanen) ilmestymisessä myös Tom Smithin seikkailujen keskelle. Visuaalista kekseliäisyyttä elokuvassa ei sitten olekaan.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Traileri ja lyhytelokuva Arki ei ole enää harmaa (1969).


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia / Yle
  Tekstitys: Suomi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
  Levyjä: 1

s

Restauroimaton, TV-esityksissä masterista tehty DVD-julkaisu.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).