Luokkakokous (2015) [Blu-ray]

luokkakokous

LUOKKAKOKOUS
Suomi 2015

Ohjaus: Taneli Mustonen
Käsikirjoitus: Taneli Mustonen, Claudia Boderke, Lars Mering, Niels Nørløv Hansen
Tuotanto: Jesse Fryckman, Oskari Huttu / Solar Films Oy
Pääosissa: Aku Hirviniemi, Jaajo Linnonmaa, Sami Hedberg

1 tunti 28 minuuttia

Tanskalaiseen hittikomediaan pohjautuva Luokkakokous on jo kaikille tuttu. Puoli miljoonaa katsojaa, viimeisen 45 vuoden ajalta 12. katsotuin kotimainen elokuva. Suurempi yleisömenestys kuin monet Turhapurot, Rukajärven tie ja Edvin Laineen uran ehtoopuolen suomalaiskansalliset hittielokuvat. Jotakin ohjaaja-käsikirjoittaja Taneli Mustonen ja markkinoinnin taitava, yleisön maun tunteva Solar Films ovat epäilemättä tehneet oikein.

Jos tanskalaisversion traileria katsoo, voi helposti huomata Luokkakokouksen ottaneen alkuperäisteokselta suoraan lukuisia kohtauksia. Tanskalaisversiotahan ei ole Suomessa julkaistu, joten tarkemmin asiaa ei voi tutkia. Toisaalta, Luokkakokous on uudelleenfilmatisointi, joten miksi sitä ei sitten olisi suoraan kopioitu edeltäjästään. Suurimmat erot vaikuttavat olevan elokuvallisessa toteutuksessa ja päähenkilöiden iässä. Daniel Lindholmin kuvaama Luokkakokous on tanskalaista versiota komeampi, Aku Hirviniemi, Sami Hedberg ja Jaajo Linnonmaa ovat joko ulkomaisia kollegoitaan nuorempia tai ainakin nuorekkaampia.

Kauhean kankkusen (2009) jalanjäljillä matkaava Luokkakokous on tarina kolmesta lapsuudenaikaisesta kaverista, jotka nyt keski-iän kriisin kynnyksellä saavat kutsun luokkakokoukseen ja päättävät lähteä sinne yhdessä. Hotelliin majoituttuaan pojat haluavat kokea kaiken – ja mieluiten useampaan kertaan. Juokaa ja naikaa, koko viikonloppu on aikaa.

Hirviniemen näyttelemä Niklas on peräpukamainen perheenisä, stressaantunut, mukava mies. Hieman ylipainoinen Antti (Hedberg) on naimisissa yläasteaikaisen rakkaansa kanssa, kunnes parisuhdeterapeutti (Lauri Tilkanen) vie vaimon ja Antti jää yksin lapsellisen luonteensa kanssa. Tuomas (Linnonmaa) taasen on maankuulu rock-laulaja ja hyppykulli, joka ongelmitta pettää naisystäväänsä (Helena Vierikko). Niklas, Antti ja Tuomas ovat kavereita henkeen ja vereen, ja se onkin elokuvan hienoimpia piirteitä. Muita kuin kavereitaan äijät eivät tunnu kunnioittavan, varsinkaan Antti.

Ellalla ja kavereilla (2012) pitkän elokuvan ohjaajana debytoinut Mustonen siirtyi kertaheitolla lastenelokuvasta aikuisten elokuvaan. Luokkakokous lienee räävittömin, anteeksipyyntelemättömin suomalainen komedia sitten Ponterosan (2001). Lähes kaikki elokuvan vitsit liittyvät joko sukupuolielimiin tai eritteisiin. Sammunut Niklas ottaa tietämättään osaa kimppakivaan, jo sitä ennen hän onnistuu jättämään pallinsa saunanlauteiden väliin ja niin edelleen. 

Hedberg ja Linnonmaa ovat näyttelijöinä ensikertalaisia, amatöörejä, jollaisia on aiemminkin nähty suomalaisten elokuvien päärooleissa – ja useimmiten nimenomaan komedioissa. Tässä tapauksessa pääosassa ei kuitenkaan ole suoraan lakkiaisista kuvauksiin haettu tuntematon tyttölapsi, vaan kaksi muilta aloilta hyvin tunnettua viihdyttäjää. Hedberg osaa reagoida, mutta elokuvaan, jopa tällaiseen komediaan liian suurieleisesti, kun taas Linnonmaa osaa olla naama peruslukemilla. He molemmat ynnä muut tämän elokuvan näyttelijät onnistuvat kaikki replikoimaan selkeästi, joka sekään ei tänä päivänä ole itsestäänselvyys. Päänäyttelijöistä kolmikon ainoa oikea näyttelijä, Hirviniemi, vetää selvästi pisimmän korren, vaikka hänenkin näyttelijäntyönsä on välillä turhan suurieleistä elokuvaan.

Luokkakokouksessa on asennetta, intoa, hyvä rytmi ja hyvää meininkiä, jollaista harvemmin näkee kotimaisissa komedioissa. Elokuvan saama puolen miljoonan katsojan yleisö takaa sen, että siitä tulee suunnannäyttäjä tuleville kotimaisille komedioille. 


LISÄMATERIAALI

Dokumentti elokuvan teosta, ohjaajan ja näyttelijöiden haastatteluja ja musiikkivideo.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Nordisk Film
  Tekstitys: Suomi, englanti, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

16

blu ray dvd