Alaston malli karkuteillä (1953)

alastonmallikarkuteilla

ALASTON MALLI KARKUTEILLÄ
Suomi 1953

Ohjaus: Ville Salminen
Käsikirjoitus: Ville Salminen
Tuotanto: Mauno Mäkelä / Fennada-Filmi Oy
Pääosissa: Sakari Jurkka, Raili Mäki, Matti Lehtelä

1 tunti 13 minuuttia

Ville Salmisen siirtyminen Suomen Filmiteollisuudelta Fennada-Filmin palkkalistoille karkuun Lentäviä kalakukkoja ja Pekka Puupäitä ei juurikaan parantanut hänelle tarjottujen käsikirjoitusten tasoa – tai ainakaan tyyppiä. Alaston malli karkuteillä, paljon parjattu, mutta hauska elokuva oli Salmisen toinen ohjaustyö Fennadalle, ensimmäinen oli samanvuotinen Lumikki ja 7 jätkää, jonka tuoreempi filmi kyllä päihittää.

Salmisen Kaarlo Nuorvalan aiheesta käsikirjoittama elokuva tuntuu ottaneen vaikutteita Matti Kassilan ohjaamasta ja yhdessä Aarne Tarkaksen kanssa käsikirjoittamasta Radio tekee murron -rikoskomediasta. Tarkasmaisia vitsejä sisältävä Alaston malli karkuteillä on eri asia kuin alastonmalli karkuteillä. Sakari Jurkan näyttelemä nuori ja köyhä taiteilija etsii itselleen uutta alastonmallia, mutta kun hän ei voi maksaa mallille palkkaa, joutuu hän tyytymään taiteilijaystävänsä (Heikki Savolainen) ystävällisesti lahjoittamaan mallinukkeen. Tästä alkaa lukuisten väärinkäsitysten sarja, jossa valhe kasvaa sitä suuremmaksi, mitä useamman ihmisen kertomana se kuullaan.

alastonmallikarkuteilla1t alastonmallikarkuteilla2t

Taiteilijan tyttöystävä (Raili Mäki) on ensimmäinen, joka erehtyy luulemaan mallinukkea oikeaksi ihmiseksi. Kun tästä väärinkäsityksestä syntyy pieni riita, kantautuu se uteliaan vuokraemännän (Rauni Luoma) korviin. Samalla siinä sotkeentuu mattokin vattuhilloon. Tyttöystävän lähdettyä pois taiteilija lähtee myymään paperiin käärittyä mallinukkea, kantaen tätä olallaan pitkin rappukäytäviä ja katuja. Vuokraemäntä kuitenkin näkee vain veren tahriman maton ja ruumiin miehen olalla. Pian taiteilijan perässä ovat niin virkavalta kuin seinähullu psykiatrikin (Arvo Lehesmaa).

Alaston malli karkuteillä on vedetty maltilla yli. Se on yhdistelmä kovaäänistä, suurieleistä ja kaikkea muuta kuin luontevalta vaikuttavaa teatterin farssinäyttelemistä kuin pienimuotoisempaa elokuvanäyttelemistäkin. Sakari Jurkka on mies paikallaan tässäkin roolissa, elokuvan koossa pitävä voima, jonka kyvyt koomikkona olivat suuret, mutta sattuneesta syystä hän ei päässyt esittelemään  niitä suurissa osissa sellaisissa aikansa komedioissa ja rillumarei-filmeissä, jotka olisivat tänä päivänä koko kansan tuntemia. Alaston malli karkuteilläkin kun nyt sattuu olemaan huomattavasti tasokkaampi filmi kuin Rovaniemen markkinoilla tai Salmisen itsensä ohjaama Lentävä kalakukko, mutta eihän sitä kukaan tunnu tietävän, eikä edes välittävän.

alastonmallikarkuteilla3t alastonmallikarkuteilla4t

Jurkka ja ehkä hieman yllättäen komisariota näyttelevä Matti Lehtelä nostavat elokuvan tasoa verbaalisen komiikan tajullaan, joka tekee muutamista Salmisen ihan hauskoista vitseistä erittäin hauskoja.

Salmisen ammattiylpeys on ollut vielä hyvinkin voimissaan tätä filmiä tehdessä. Hän ja kuvaaja Unto Kumpulainen ovat hyödyntäneet varjoja mahdollisimman paljon, mutta unohtaneet mainita siitä puomimiehelle, jonka mikrofonin varjo näkyy monien kuvien yläosassa. Radiomurron tasoinen Alaston malli karkuteillä ei miltään osalta ole, mutta pyrkimykset ovat olleet samanlaiset: tehdä vauhdikas kaupunkikomedia hyödyntäen niin rikos- kuin komediaelokuvienkien elementtejä.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

{extravote 1}
KÄVIJÖIDEN MIELIPIDE

 
LISÄMATERIAALI

Lyhytelokuvat Voittoisaa taideteollisuuttamme sekä Ja viisikymmentä.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia / Yle
  Tekstitys: Suomi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
  Levyjä: 1

7

Restauroimaton, TV-esityksissä masterista tehty DVD-julkaisu.