Laivaston monnit maissa (1954)

laivastonmonnitmaissa

LAIVASTON MONNIT MAISSA
Suomi 1954

Ohjaus: Ville Salminen
Käsikirjoitus: Ville Salminen, Erkki Uotila
Tuotanto: Mauno Mäkelä / Fennada-Filmi Oy
Pääosissa: Ari Laine, Jussi Jurkka, Mei-Ling Axberg

1 tunti 15 minuuttia

Paremman aiheen puutteessa Ville Salminen pantiin ohjaamaan elokuva Erkki Uotilan vanhasta, filmaamatta jääneestä käsikirjoituksesta, jonka myötä saatiin jatketta Fennada-Filmin jokavuotiselle sotilasfarssiperinteelle. Salminen laati uuden käsikirjoitusversion, ohjasi ja näytteli vielä sivuroolinkin – elokuvassa, jota hän piti yhtenä huonoimmistaan. Sitä se kyllä onkin.

laivastonmonnitmaissa1t laivastonmonnitmaissa2t

Laivaston monnit maissa -nimen saaneessa filmissä Ari Laine näyttelee pääroolin kahteen kertaan – ensimmäisen ja viimeisen kerran. Erittäin omalaatuisella äänellä varustettu stadin kundi -tyyppi näyttelee merimies Tanelia, joka haetaan väkisin suorittamaan asepalvelustaan merivoimiin. Siellä tämä oman onnensa seppä saa heti vihamiehen Leo Jokelan näyttelemästä, Pikku Torpedoksi haukutusta upseerista, joka muutaman kohtauksen jälkeen ilman mitään näkyvää syytä muuttuukin mukavaksi veikoksi. Siihen mennessä on jo ehditty lähteä moottoriveneellä erään lomahotellin edustalle, ja maihin päästyään laivaston monnit käyvät käsiksi lomaansa viettäviin ikäneitoihin ja muihin vapaisiin naisiin. Taneli tosin tutustuu siinä samalla ulkomaisiin vakoilijoihin, joita kiinnostaa Suomen merivoimien aseistus.

Tanelin ohella filmin pääosissa ovat erään vakavaraisen huoltamoyrittäjän (Reino Valkama) nuori poika Pentti (Jussi Jurkka) ja alainen (Irja Rannikko), joka voittaa Veikkauksessa ja päättää lomahotellissa tekeytyä rikkaaksi leskirouvaksi. Pentti puolestaan lähtee ajamaan taksia lomahotellin ja aseman välillä, tutustuu siinä samalla lomahotellin omistajan kauniiseen tyttäreen (Mei-Ling Axberg), josta myös eräs kapteeniluutnantti (Salminen) tykkää. Elokuvan hauskinta ja parasta antia ovatkin Jussi Jurkan toheloinnit sekä Ari Laine, joka on niin epätyypillinen päänäyttelijä kotimaisessa elokuvassa – vaikka itse roolihahmo onkin hyvin tyypillinen. Jurkka on tosin joutunut jälkiäänittämään osan repliikeistään, koska vastanäyttelijä Axberg ei puhunut suomea (hänen äänensä on dubannut Marjatta Kallio).

laivastonmonnitmaissa3t laivastonmonnitmaissa4t

Laivaston monnit maissa -komediassa ei juuri ole sisältöä, mutta ei se menoa haittaa. Pääpariksi kaavailtu Laine & Rannikko on hyvin epätavallinen kaksikko näin suuriin tehtäviin, eikä välttämättä kaikkein paras. Sen sijaan Laine yksinään ja Jussi Jurkka kenen tahansa vastanäyttelijänä ovat miehiä paikallaan. Ville Salminen on ohjannut elokuvan rutiinilla, keksinyt panna Lasse Pöystin ja Reino Valkaman melkeinpä cameo-rooleihin ja saanut aikaiseksi elokuvan, joka taatusti vastaa niitä odotuksia, mitä elokuvan nimi sille asettaa. Se, että komedialla on yksinkertainen nimi ei edellytä tekemään yksinkertaista filmiä, mutta Laivaston monnit maissa on nimenä niin tyhjentävä, että sennimistä filmiä katsomaan menevät tuskin ovat kovasti pettyneet.

tahtitahtitahti2tahti2tahti2

{extravote 1}
KÄVIJÖIDEN MIELIPIDE

 
LISÄMATERIAALI

Traileri ja lyhytelokuva Ulkomaille Porvooseen.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia / Yle
  Tekstitys: Suomi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
  Levyjä: 1

s

Kuvanlaadun suhteen DVD-julkaisu edustaa samaa linjaa muiden Fennada-Filmin DVD-ensi-iltojen kanssa: ei restaurointia, vaan TV-esityksissä käytetyistä epätarkoista mastereista tehty.