Sean Connery on kuollut – Bondista oli moneksi
Sean Connery nähtiin ensimmäisen kerran Bondina elokuvassa Salainen agentti 007 ja tohtori No (1962). Kuva: MGM / EON
Suomen ja koko maailman suosituimpiin filmitähtiin lukeutunut skotlantilaisnäyttelijä Sean Connery on kuollut 90-vuotiaana. Conneryn kuolemasta tiedotti hänen perheensä ja asiasta uutisoi muun muassa The Guardian -lehti.
Laaja-alaisen elokuvauran tehnyt Connery nousi maailmanmaineeseen roolillaan salainen agentti 007:nä eli James Bondina. Terence Youngin ohjaama Salainen agentti 007 ja tohtori No (1962) oli välitön suurmenestys Euroopassa ja alku kaikkien aikojen menestyneimmälle elokuvasarjalle. Connery näytteli Bondia seitsemässä elokuvassa, näistä kuusi oli alkuperäisen ja niin sanotun virallisen Bond-sarjan osia. Seitsemäs, Älä kieltäydy kahdesti (1983), oli eri yhtiön tuottama uudelleenfilmatisointi Pallosalamasta (1965).
Bondit loivat Conneryn kansansuosion ja maineen, mutta yleisöä riitti myös niiden ulkopuolellakin. 1960-luvulla Connery nähtiin muun muassa Alfred Hitchcockin elokuvan Marnie vaarallisella tiellä (1964) miespääosassa, Sidney Lumetin sotavankielokuvassa Kukkula (1965) ja tutkimusmatkailija Roald Amuldsenina neuvostoliittolaisen Mikhail Kalatozovin suurelokuvassa Punainen teltta (1969).
1970-luvulla Connery lopetti Bondien teon ja alkoi tehdä yhä erilaisempia elokuvia. Martin Rittin elokuvassa Helvetin esikartano (1970) mentiin 1800-luvun kaivostyöläisten keskuuteen, Lumet'n kanssa Connery teki rikoselokuvat Suuri kaappaus (1971) ja Painostus (1973) sekä Agatha Christien Idän pikajunan arvoituksen (1974). Vuosikymmenen kohokohtia olivat myös John Hustonin Seikkailujen sankarit (1976) ja Richard Lesterin Robin ja Marian (1976), jossa Marianin roolin näytteli Audrey Hepburn.
Yksi Conneryn tuntemattomammista elokuvista on suomalaisen Casper Wreden ohjaama Viimeiset hetket (1974), kuvitteelliseen Skandinavia-nimiseen maahan sijoittuva lentokonekaappaustarina. Wrede oli vanhaa suomalaista taiteilijasukua, mutta jo nuoruudestaan lähtien hän asui ja työskenteli Englannissa.
Conneryn 1980-luvun rooleista muistetaan eritoten Oscar-palkittu osa irlantilaispoliisina Brian De Palman Lahjomattomissa (1987) ja Indiana Jonesin isänä Steven Spielbergin jättihitissä Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989). John McTiernanin ohjaaman sukellusvenejännärin Punaisen lokakuun metsästys (1990) jälkeen Connery teki useamman pienemmän yleisön elokuvan, kunnes palasi parrasvaloihin kahdella toimintajännärillä, Michael Bayn elokuvalla The Rock (1996) ja Jon Amielin elokuvalla Ansa viritetty (1999).
Connery nähtiin viimeisen kerran valkokankaalla Herrasmiesliigassa (2003).