haamukirjoittaja
Jemina Sillanpää Heininä. Yle Kuvapalvelu.

Yle TV1:llä alkaa sunnuntaina 25. lokakuuta uusi kuusiosainen kotimainen draamasarja Haamukirjoittaja, joka on Lenka Hellstedtin ensimmäinen isompi ohjaustyö sitten Maata meren alla -elokuvan (2009). Anneli Kannon käsikirjoittama sarja kertoo kahdesta kolmikymppisestä sisaruksesta, joista Heini on menestynyt näyttelijänä, mutta Rosa asuu edelleen maalla, työskentelee perheen leipomossa ja auttaa äitiään sairaan isän hoidossa. Heini palaa kotiseudulle, ja ilman kustantajaa jääneen romaanin kirjoittanut Rosa ajattelee kuuluisasta siskosta olevan apua romaanin julkaisemisessa.

Yle Draaman tuottaman sarjan pääosissa sisaruskaksikkona nähdään Joanna Haartti ja Jemina Sillanpää, siskosten vanhempina Pirkko Uitto ja Juhani Niemelä sekä muissa osissa mm. Teemu Palosaari, Tuukka Huttunen, Jyrki Mänttäri ja Mikko Kouki. Sarjan on kuvannut Juha Leskelä, leikannut Nipa Roine, äänisuunnitellut Simo Rokka, lavastanut Päivi Kettunen ja pukusuunnitellut Liisa Rihu. Tuotannosta vastaa Varpu Eräpuu.

Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa elokuvaohjauksen lehtorin määräaikaisessa virassa oleva Hellstedt on viimeisimmäksi ohjannut televisioon Ylen Uusi päivä -sarjaa ja Kotikatua. Edellinen isompi yksittäinen TV-ohjaus on kolmiosainen Kaiken tämän takana -sarja (2008). Pitkien elokuvien puolella Hellstedt tunnetaan yli 200 000 katsojaa saaneesta Minä ja Morrisonista (2001), joka oli myös Jussi-ehdokkaana parhaan elokuvan kategoriassa. Lisäsi Hellstedt on ohjannut suomalais-saksalaisen Maata meren alla -draamakomedian (2009), jonka käsikirjoituksen hän laati Riikka Ala-Harjan romaanin pohjalta.

haamukirjoittaja2
Heini (Sillanpää) ja Rosa (Haartti). Yle Kuvapalvelu.

Haamukirjoittajan pääosanäyttelijöistä Haartti on viimeisimmäksi nähty valkokankailla Jörn Donnerin tämänvuotisessa Armi elää! -elokuvassa. Parhaan lyhytelokuvan Oscar-ehdokkuuden saaneessa, Selma Vilhusen ohjaamassa Pitääkö mun kaikki hoitaa? -komediassa (2009) Haartti näytteli pääroolin, Sakari Kirjavaisen Hiljaisuudessa (2011) puolestaan tärkeän sivuosan.

Sillanpää on viimeisimmäksi nähty televisiossa Jarmo Lampelan Ihan sama -nuorisosarjassa (2014) ja Aleksi Mäkelän ohjaamassa Sykkeessä (2015). Sillanpää on näytellyt myös Timo Koivusalon Kaltevassa tornissa (2006) ja Jyri Kähösen Ja saapuu oikea yö -trillerin (2012) naispääosan.

Ensi-illat

Perjantai 22.11.

kolmesekuntiajuliste systemcrasherjuliste

corgijuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

poissajuliste jouluiloaukrainaanjuliste helenejuliste2

Lisää kotimaisia ensi-iltoja