Solar Films / Sanna HedströmMarkus Selin (kuvassa) ja Solar Films tuottavat peräti kuusi uutta Juha Veijosen tähdittämää Vares-elokuvaa, joiden kuvaukset aloitetaan huhtikuussa ja päätetään marraskuussa. Suomalaisittain kyseessä on melko poikkeuksellinen uutinen, sillä edes kotimaisen elokuvan kulta-aikana ei yhden elokuvasarjan filmejä tuotettu kerrallaan näin montaa.

KAKSI ENSIMMÄISTÄ TEATTEREIHIN

Suomalaisen nykyelokuvan merkittävin ohjaaja Aleksi Mäkelä jättää Vares-sarjan kahden osan jälkeen. Rööperin viime vuonna ohjannut Mäkelä ohjasi Reijo Mäen romaanien pohjalta vuosina 2004 ja 2007 valmistuneet menestyselokuvat, jotka keräsivät yhteensä noin 395 000 katsojaa elokuvateattereissa. Myös kolmas ja neljäs osa tullaan näkemään valkokankailla, mutta tällä kertaa uusikaarlepyyläisen Anders Engströmin ohjaamana, kuten jo aikaisemmin uutisoimme. Lontoossa elokuvaa opiskellut Engström on tehnyt uraa Ruotsissa ja Saksassa, mutta kotimaisista televisiotöistä huolimatta hän on varsin uusi tuttavuus suomalaiselle elokuvayleisölle.

Kolmas Vares-filmi saa ensi-iltansa Turussa ensi vuoden tammikuun seitsemäntenä, ja filmi perustuu vuonna 1998 ilmestyneeseen Pahan suudelma -romaaniin. Heinäkuun 22. päivänä ensi-iltansa saava neljäs osa puolestaan perustuu kuusi vuotta aikaisemmin julkaistuun Vares ja kaidan tien kulkijat -romaaniin.

NELJÄ OSAA SUORAAN DVD:LLE

Suoraan televisio- ja DVD-levitykseen valmistuvat neljä muuta Vares-elokuvaa ohjaa Lauri Törhönen, joka tunnetaan parhaiten Raja 1918 -elokuvastaan. Runsaasti televisiotöitäkin tehnyt 62-vuotias Törhönen on ohjannut omia elokuvia 1980-luvulta lähtien, jonka lisäksi hän on työskennellyt erilaisissa tehtävissä muiden ohjaajien tuotannoissa sekä opetustehtävissä Taideteollisessa korkeakoulussa. Törhösen Hollywood-krediitteihin lukeutuvat Warren Beattyn ohjaama Reds-menestys ja Michael Aptedin Gorkin puisto, joiden Suomen-kuvausten apulaisohjaajana Törhönen toimi.

Törhösen ohjaamat Varekset perustuvat romaaneihin Huhtikuun tytöt (2004), Lännen mies (2008), Sukkanauhakäärme (1989) ja Uhkapelimerkki (2007).

Turussa kuvattavien elokuvien käsikirjoituksista vastaavat Katariina Souri (ent. Kata Kärkkäinen) ja Mika Karttunen.

Kuva: Solar Films / Sanna Hedström

Ensi-illat

Perjantai 28.1.

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A B C

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat