Lauri Törhösen väitöskirjassa on outoja asiavirheitä Hitchcockin elokuvista
Lauri Törhönen elokuvan Vares – Sukkanauhakäärme kuvauksissa. Kuva: Solar Films
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta käsittelee Lauri Törhösen väitöskirjan hyväksymistä huomisessa kokouksessaan. Väitöskirja sisältää huomattavia asiavirheitä. Esimerkiksi Alfred Hitchcockin elokuvista Törhönen esittää mielenkiintoisia väitteitä, joilla on vain vähän tai ei lainkaan todellisuuspohjaa.
”Kenties puhtain näkemäni elokuva on Hitchcockin 'Pelastusvene'. Alussa aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja pelastusvene, jonka kummassakin päässä on pikkuinen hytti, lipuu kuvaan tyynellä rannattomalla ulapalla ja lopussa samalla tavalla ulos kuvasta. Tarina tapahtuu pelastusveneessä, johon muutama henkilö, heidän joukossaan yläluokan pariskunta kissansa kanssa, merimies ja kiinalainen laivakokki, ovat pelastautuneet haaksirikosta. Näkökulmakuvan tekniikalla luodaan ja ylläpidetään suspensiota hyvin rajoitetussa lavasteessa. Ruoka loppuu, kokki vaanii kissaa ja lopulta pariskunta tietämättään syö oman kissansa. Siinä kaikki. Pitkä näytelmäelokuva.” (Törhönen)
Todellisuudessa Hitchcockin Pelastusvene (1944) alkaa kuvalla uppoavan laivan savupiipusta, josta panoroidaan meressä lojuvaan romuun. Pelastusvene ei livu kuvaan alussa eikä lopussa, vaan lopussa on lähikuva yhdestä pelastautuneista. Pelastusveneessä ei myöskään ole mitään hyttejä. Veneessä ei ole yläluokan pariskuntaa, kissaa eikä kiinalaista laivakokkia – olematonta kissaa ei myöskään syödä.
Kaiken lisäksi Pelastusvene kertoo siitä, että veneeseen pelastautuneet matkustajat alkavat epäillä yhtä joukossaan olevaa miestä laivan upottaneeksi saksalaiseksi sabotööriksi. ”Suspensio” rakentuu siis vallan jostain muusta kuin kiinalaisen kokin kissajahdista, kuten Törhönen väittää.
”Alfred Hitchcock teki elokuvan 'Köysi' joka oli teknisesti toteutettu niin, että pitkä näytelmäelokuva oli periaatteessa yksi kuva. Katsojalle esitettiin kertomus, jonka kesto oli sama kuin esityksen kesto. Elokuva oli tyylikokeilu, tai taidonnäyttö, sen aikaisella tekniikalla. Ennen kuin flmi kamerasta loppui, kamera ajoi tumman pilarin ohi ja rullanvaihto, tosiasiallisesti leikkaus, oli piilotettu vaihtamalla rulla mustasta mustaan.” (Törhönen)
Köydessä on kymmenen leikkausta, josta viisi on toteutettu Törhösen kuvaamalla tavalla, eli kamera siirtyy mustaan (useimmiten roolihahmojen tummien pukujen selkään) ja leikkaus tapahtuu siinä. Puolet leikkauksista on toteutettu muilla tavoin.
”Ollessani teini-ikäinen, äitini houkutteli minut katsomaan Alfred Hitchcockin Hollywoodissa ohjaamaa elokuvaa 39 ASKELTA, tarinaa, jonka hän oli jo ohjannut Englannissa ennen sotaa.” (Törhönen)
Hitchcock ohjasi elokuvan 39 askelta Englannissa vuonna 1935, mutta vuosien 1959 ja 1978 filmatisoinnit ovat eri ohjaajien tekemiä. Sen sijaan Hitchcock ohjasi Englannissa vuonna 1934 tekemästään Mies joka tiesi liikaa -elokuvasta uuden Hollywood-version vuonna 1956.