Kirjauutuuksia: Witikka, Tuntematon sotilas -elokuvakirja ja historiakirjoja

kirjawitikka

Nevala: Jack Witikka – Suomalaisen teatterin suurmies

Minerva on viime vuosina kustantanut sellaisia elokuva-aiheisia kirjoja, jotka eivät kohderyhmän pienuuden vuoksi kelpaa suurille kustantamoille. Tuorein tällaisista teoksista on ohjaaja Jack Witikan elämäkerta, joka ilmestyi tammikuussa. Witikka, huomattava filmintekijä ja teatterismies, ei ole suuri nimi enää, mutta kirjansa hän on ansainnut enemmin kuin moni muu.

Jack Witikka – Suomalaisen teatterin suurmies on kirjallisuuden professori Maria-Liisa Nevalan kirjoittama ihaileva elämäkerta miehestä, jonka uralta ei väriä puuttunut. Nevala on Kansallisteatterin entisenä johtajana tietysti enemmän kiinnostunut Witikan pitkästä urasta teatterin parissa, mutta onneksi Witikan elokuvat ovat päässeet mukaan. Laajahkojen juoniselostuksien ja analyysien lisäksi vain muutamista elokuvista on laajemmin taustatietoa. Kuitenkin esimerkiksi Witikan yhteistyötä ja ystävyyttä Michael Powellin kanssa on selostettu enemmän kuin missään aiemmassa teoksessa.

Kirjoittajalta menee välillä Suomen Filmiteollisuus ja Suomi-Filmi sekaisin, mikä on toisaalta hyvin tyypillistä.

381-sivuisen Witikka-kirjan pääpaino on miehen mittavassa teatteriurassa, mutta ihmistä työnsä takana ei myöskään ole unohdettu.

Kustantaja: Minerva Kustannus Oy. ISBN: 9789523126039


kirjatuntematonelokuvakirjaRantala: Tuntematon sotilas -elokuvakirja

Käsikirjoittaja Jari Olavi Rantalalla oli poikkeuksellinen mahdollisuus seurata Tuntemattoman sotilaan (2017) kuvauksia paikan päällä koko kuvausjakson ajan. Tässä yhteydessä kynäilijältä syntyi laajasti kuvitettu teos Aku Louhimiehen suurelokuvan tuotannosta. Tällaisia teoksia ei Suomessa kovin usein julkaista, monestakaan eri syystä.

Rantala käy teoksessaan läpi elokuvahankkeen alkuvaiheet ja sen etenemisen kohti valmista elokuvaa. Tekijäporukan erilaiset osaajat saavat oman osansa valokeilasta, eikä tässä ole käsikirjoittaja tai ohjaaja pääosassa.

Rantala on kirjoittanut elokuvakirjan, joka antaa nimenomaan elokuvista kiinnostuneille mielenkiintoisen lukukokemuksen.

Kustantaja: WSOY. ISBN: 9789510420799

Historiaa

 

kirja1917sKeskisarja, Häggman, Kuisma, Kukkonen: 1917

WSOY julkaisi loppuvuodesta Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi teoksen itsenäistymisen alkuvaiheista. 224-sivuisessa kirjassa käydään läpi vuoden 1917 (ja hieman myös vuoden 1918) tapahtumia eri osa-alueilla, eri yhteiskuntaluokissa ja eri näkökulmista.

Teemu Keskisarjan osuus on hänelle ominaisesti nopeatempoista ja helppolukuista, mutta kaikkea muuta kuin tyhmää ajankuvaa. Kai Häggmanin ja Markku Kuisman laajat artikkelit ovat seikkaperäisempiä ja perustellumpia, perinteisempää historiankirjoitusta. Teoksen kuvituksen ansiokkaasti valinnut Jukka Kukkonen saa myös kirjoittaa muutaman lauseen.

Kustantaja: WSOY. ISBN: 9789510427019

 

kirjamannerheimruotsi

Ullman: Mannerheim 1867–1951

Minerva puolestaan julkaisi uudistetun laitoksen ruotsalaisen Magnus Ullmanin aiemmista Mannerheim-elämäkerroista. Hyvinkin pieneen kahvipöytään sopiva kuvakirja ei ikävä kyllä tarjoa uutta ihmeteltävää Mannerheimin valokuviin aiemmin perehtyneelle. Muutamat kuvatekstit ovat väärin ja suomennoksessa on kielioppi- ja kirjoitusvirheitä, mitkä viittaavat siihen, että kirjalla on ollut kiire.

Ullman kykenee ulkomaalaisena – ja selvästä ihailustaan huolimatta – käsittelemään Mannerheimin elämäntarinaa siten, että se käy tärkeimmät vaiheet läpi ja tarvittaessa lyhyestikin. Tästä syystä Ullmanin teos soveltuu erinomaisesti sellaiselle Mannerheimista kiinnostuneelle lukijalle, joka haluaa tutustua miehen elämäntyöhön tai kerrata jo tietämäänsä, mutta ei halua tietää jokaisen päivän sisältöä.

Kustantaja: Minerva Kustannus Oy. ISBN: 9789523125186

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).