LES YEUX SANS VISAGE
Ranska/Italia 1960

Ohjaus: Georges Franju
Käsikirjoitus: Useita eri käsikirjoittajia
Tuotanto: Jules Borkon
Pääosissa: Pierre Brasseur, Alida Valli

1 tunti 26 minuuttia

Työssään poikkeuksellisen lahjakkaan kirurgin, tohtori Génessierin (Pierre Brasseur), tytär on joutunut auto-onnettomuuteen jokin aika sitten, jossa nuoren naisen kasvot tuhoutuivat täysin. Eläinkokeita talonsa kellarissa tekevä isä on pitänyt huolen siitä, että niin virkavalta kuin hänen tyttärensä poikaystäväkin uskovat tytön kuolleen, jotta hän voisi rauhassa toteuttaa karmivaa suunnitelmaansa.

Muutamia vuosia sitten vaimonsa menettänyt tohtori ei aio antaa auto-onnettomuuden pilata tyttärensä elämää, vaan hän yhdessä sairaanhoitajarakastajattarensa (Alida Valli) kanssa etsii Pariisin kaduilta nuoria naisia, joiden kasvot voisivat sopia hänen tyttärelleen. Tuotuaan uhrit kotiinsa, mies aloittaa talon kellarissa leikkauksen, jossa viattomien nuorten ja kauniiden naisten kasvot irroitetaan ja siirretään hänen tyttärelleen, mutta tohtorin ikäväksi yksikään siirros ei ole vielä täysin onnistunut.

Tohtori ei ole kertaakaan vaivautunut kysymään tyttärensä mielipidettä asiasta. Vaaleaa naamiota pitävä Christiane (Edith Scob) ei ole auto-onnettomuuden jälkeen pystynyt viettämään normaalia elämää, eikä hänen isänsä ole antanut tytön ottaa yhteyttä poikaystäväänsä, joka työskentelee samalla klinikalla. Nuori mies onkin ensimmäinen, joka huomaa jotakin outoa tohtorin käyttäytymisessä ja osaa yhdistää sen nuorten naisten katoamisiin.

{slimbox#1 gl images/muut/silmat1.jpg,images/muut/silmat1_t.jpg,Silmät ilman kasvoja; images/muut/silmat2.jpg,images/muut/silmat2_t.jpg,Silmät ilman kasvoja; }

Elokuva on varsin nerokkaasti toteutettu ja jännityskin säilyy elokuvan loppuun saakka. Ohjaaja on päättänyt, että katsojan ei tarvitse välttämättä nähdä Christianen kasvoja, koska mitä vähemmän katsoja näkee, sitä enemmän hänen mielikuvituksensa asiaa käsittelee. Tytön tuhoutuneet kasvot nähdään elokuvassa vain kerran, mutta silloinkin hyvin heikossa valaistuksessa, joka tosin korostaa vähemmän miellyttävää näkyä entisestään. Lisäksi elokuvan aikana annetaan useaan otteeseen ymmärtää, mitä tohtorin vaimolle on tapahtunut, mutta sitä ei kertaakaan sanota suoraan.

Kestoltaan elokuva on vajaa puolitoistatuntinen, mutta vaikka jännitystä on tarjolla läpi elokuvan, tuntuu kesto todellista lyhyemmältä, kiitos ohjaaja Georges Franjun tarinankertojan kykyjen. Hän on luonut elokuvaan aavemaisen tunnelman, varsinkin elokuvan harvinaisen kauniiseen viimeiseen kohtaukseen.

Edith Scobilla on hyvin yksiulotteinen rooli surullisena, kasvonsa kirjaimellisesti menettäneenä tyttönä, mutta hän suoriutuu roolistaan moitteettomasti. Tohtoria esittävä Brasseu on ulkonäöltään erinomaisen sopiva roolinsa, josta hän tekee hiljaa ja hitaasti puhuvan, mutta laskelmoivan oloisen miehen, joka muistuttaa hieman Alfred Hitchcockin Takaikkuna-klassikossa murhasta epäiltyä esittävää Raymond Burria.

{slimbox#1 gl images/muut/silmat3.jpg,images/muut/silmat3_t.jpg,Silmät ilman kasvoja; images/muut/silmat4.jpg,images/muut/silmat4_t.jpg,Silmät ilman kasvoja; }

Filmi sai valmistumisaikanaan osakseen vahvaa kritiikkiä, eikä kauhuelokuva yleisellä tasolla tänäkään päivänä nauti samanlaisesta arvostuksesta kuin esimerkiksi draama- ja jännityselokuvat, johon on tietysti yleisesti ottaen syynä lukuisat huonot genreteokset. Silmät ilman kasvoja on kuitenkin malliesimerkki hyvästä kauhuelokuvasta, koska sen hyvä – vaikkakin yksinkertainen – tarina on kerrottu jännittävästi ja pelkoakin herättävästi, jonka lisäksi se on erittäin kauniisti kuvattu.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Atlantic Film
Tekstitys:
Suomi, tanska, norja, ruotsi
Ääni:
Dolby Digital Stereo
Kuva:
16:9 anamorfinen widescreen (1.66:1)
Levyjä:
1
Ikäraja:
15

Kiitokset arvostelukappaleesta Atlantic Filmille!

Ensi-illat

Perjantai 25.1.

aurorajuliste vicejuliste

nainkoulutatlohikaarmeesi3juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste babyjanejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909