HAMSTERIT
Suomi 1982

Ohjaus: Pauli Virtanen
Käsikirjoitus: Solja Kievari, Veikko Huovinen
Tuotanto: MTV
Pääosissa: Pentti Siimes, Aapo Vilhunen

2 tuntia 15 minuuttia


Veikko Huovisen (1927–2009) vuonna 1957 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin perustuva Hamsterit kertoo nimensä mukaisesti tarinan kahdesta hamstraajasta. Maaseudun rauhaan muuttanut Rurik (Aapo Vilhunen) on voittanut lotossa päävoiton, mutta oloneuvokseksi siirtymisen lisäksi hän ei ole juurikaan voittorahoja tuhlannut. Uusi naapuri, Hamsteri nimeltään (Pentti Siimes), keksii kyllä käyttöä rahoille, sillä sulavasti puhuva mies neuvoo Rurikia hankkimaan valtavat ruoka- ja tarvikevarastot pitkää talvea varten, ettei pakkasen paukkuessa tarvitsisi edes poiketa ulkona.  

Mämmikouralta vaikuttava Rurik ottaa nopeasti vaarin Hamsterin neuvosta. Yhdessä he lähtevät pitkin kylää ostamaan erilaisia tarvikkeita ruoasta vaatteisiin ja halkoihin, joita professori Mikko Niskasen (1929-1990) esittämä isäntä heille myy. Varastot täyttyvät ja Rurik on yhä enemmän Hamsterin viisauksien pauloissa, mutta talvea ja lunta ei vaan näy.

Huovisen teksteihin perustuvia televisiosarjoja ohjanneen Pauli Virtasen televisiosovitus on varsin yksinkertaisesti toteutettu, mutta se luottaa täysin päänäyttelijöihinsä. Pentti Siimes onkin erinomainen roolissaan Vilhusen jäädessä hieman taustalle. Rurikin vaimoa esittää Kirsti Kemppainen ja sivurooleissa vilahtavat mm. Saara Ranin ja Marjatta Rinne.

Hamsterit ei ota itseään turhan vakavasti, jonka lisäksi mukana on hienoja näyttelijöitä, mikä tekee siitä miellyttävän katselukokemuksen. DVD:llä julkaistuista Huovis-filmeistä se on parhaimmistoa yhdessä Lentsun kanssa.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Dolby Digital Mono
Kuva:
4:3
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Kuva on melko epätarkka ja kulahtanut.

Kiitokset arvostelukappaleesta Finnkinolle!

Ensi-illat

Perjantai 25.1.

aurorajuliste vicejuliste

nainkoulutatlohikaarmeesi3juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste babyjanejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909