EASY A
Yhdysvallat 2010

Ohjaus: Will Gluck
Käsikirjoitus: Bert V. Royal
Tuotanto: Will Gluck, Zanne Devine
Pääosissa: Emma Stone, Penn Badgley, Amanda Bynes

1 tunti 29 minuuttia

Easy A on teinikomediagenren viimeisin ylistetty teos, joka kiitosten osalta jatkaa siis samalla linjalla kuin esimerkiksi Superbad (2007) ja Bandslam (2009). Näiden tasolle filmi ei kuitenkaan nouse, sillä se ei yksinkertaisesti ole erityisen hauska eikä kekseliäiskään, joka kylläkin pätee niin Superbadiin kuin Bandslamiinkin.

Zombieland- ja Paper Man -elokuvissa kykynsä komediennena ja jälkimmäisessä myös vakavien roolin näyttelijänä osoittanut Emma Stone tekee jälleen yhden erinomaisen roolisuorituksen, ollen ylivoimaisesti parasta antia koko elokuvassa. Stone näyttelee Olive-nimistä lukiotyttöä, joka on kaikin puolin kunnollinen nuori nainen: hän ei ainoastaan ole siivosti käyttäytyvä ja hyvä oppilas, vaan myös vastuuntuntoinen – ja neitsyt.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2011/elo/easya1.jpg,images/muut/arvostelut/2011/elo/easya1_t.jpg,Will Gluck: Easy A; images/muut/arvostelut/2011/elo/easya2.jpg,images/muut/arvostelut/2011/elo/easya2_t.jpg,Will Gluck: Easy A; }

Välttääkseen telttailuretken parhaan ystävänsä Rhi'n (Aly Michalka) ja tämän hippivanhepien kanssa Olive keksii hätävalheen: hän väittää menevänsä juuri tuona viikonloppuna treffeille erään yliopistopojan kanssa, jota ei tietysti ole olemassakaan. Valhe kasvaa, kun Olive vielä kertoo menettäneensä neitsyytensä tuolle salaperäiselle Georgelle. Oliven ja Rhi'n kahdenkeskiseksi luullun keskustelun kuulee koulun pahin juoruämmä, kiihkouskovainen Marianne (Amanda Bynes), ja niinpä pian koko koulu on asiasta tietoinen. Sen seurauksena hyväsydäminen Olive tahtoo auttaa homoa ystäväänsä valehtemalla harrastaneensa seksiä myös tämän kanssa, ettei poika joutuisi kärsimään homoudestaan olemalla muiden silmätikkuna. Kohta Olive onkin koulun pahin ”horo”, joka on muka harrastanut seksiä melkeinpä kaikkien kanssa.

Olivea viehättää tunnetuksi tuleminen, mutta sen varjopuolet tulevat nopeasti esiin. On kuitenkin melko outoa ainakin näin suomalaisena katsoa elokuva, jossa täysi-ikäiset tai ainakin sitä nopealla tahdilla lähestyvät amerikkalaisnuoret eivät muka ole harrastaneet seksiä ja jos joku on, niin siitä tehdään suuri, pienen skandaalin mittasuhteet täyttävä numero. Tämä seikka ei kuitenkaan pahemmin jää vaivaamaan, sillä käsikirjoituksessa on riittävästi sisältöä ja Stonen loistava roolisuoritus vie katsojan huomion. Silti, kuten todettua, elokuva ei ole erityisen hauska (vaikkakin sen tunnelma on iloinen ja hyvin luotu) eikä kekseliäs, vaikka se onnistuneesti välttääkin kaikkein yleisimmät ennalta-arvattavuudet ja vieläpä tekee samanaikaisesti John Hughesin ja Cameron Crowen 1980-luvun teinikuvauksista pilkan ja kunnianosoitusten kohteita.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2011/elo/easya3.jpg,images/muut/arvostelut/2011/elo/easya3_t.jpg,Will Gluck: Easy A; images/muut/arvostelut/2011/elo/easya4.jpg,images/muut/arvostelut/2011/elo/easya4_t.jpg,Will Gluck: Easy A; }

Stanley Tucci ja Patricia Clarkson tekevät hauskat roolit Oliven vanhempina, jotka ovat tyttärensä tavoin nokkelia ja hauskoja. Thomas Haden Churchin reilun opettajan rooli taas on tylsä eikä hänen opinto-ohjaajavaimoaan näyttelevä Lisa Kudrow'kaan jaksa enää pahemmin ilahduttaa roolissa, jonka kaltaisiin hän on juuttunut Frendien jälkeen. Kudrow'han näytteli myös jo mainituissa Paper Man- ja Bandslam-elokuvissa, molemmissa erinomaisesti eikä kyllä huonosti tässäkään filmissä, mutta samanlaisen roolin toistaminen kerta toisensa jälkeen ei ole hyväksi kenellekään.

P.S. Jotakin elokuvan ”siistiydestä” kertonee sen K7-ikärajaluokitus, jota voi kuitenkin pitää ehkä hieman liian alhaisena. Eipä tosin varmaan monikaan seitsemänvuotias ole kiinnostunut amerikkalaisten lukiolaisteinien ongelmista, mutta jos on, niin Easy A ei silti välttämättä ole kaikkein ”turvallisin” tapa tutustua niihin.LISÄMATERIAALI

Ohjaajan ja Emma Stonen kommenttiraita, pieleen menneitä ottoja, Stonen koe-esiintyminen web-kameran välityksellä sekä trailereita.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Sony
Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni:
Dolby Digital 5.1
Kuva:
16:9 anamorfinen widescreen (1.85:1)
Levyjä:
1
Ikäraja:
7

Ensi-illat

Perjantai 25.1.

aurorajuliste vicejuliste

nainkoulutatlohikaarmeesi3juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste babyjanejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909